До новин

Суд заарештував рахунки кіпрської Nasterno Commercial Limited в прибалтійських банках у справі про виведення коштів з банку «Фінанси та Кредит»

08 листопада, 2018
Резонансні справи
Суд заарештував рахунки кіпрської Nasterno Commercial Limited в прибалтійських банках у справі про виведення коштів з банку «Фінанси та Кредит»

Печерський районний суд Києва наклав арешт на грошові кошти в Ukio Bankas і Trasta Komercbanka в Литві і Латвії, належать, зокрема компанії Nasterno Commercial Limited (Кіпр), у справі про виведення коштів з банку «Фінанси і Кредит».

Про це йдеться в матеріалах суду, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Українські новини.

Згідно з судовим рішенням за версією слідства, в період 2012-2015 років голова правління банку «Фінанси і Кредит» за попередньою змовою з чотирма членами кредитного комітету банку використовуючи компанію-нерезидент Nasterno Commercial Limited (Кіпр), шляхом зловживання своїм службовим становищем, заволоділи майном банку «Фінанси і Кредит», уклавши явно збиткові кредитні договори та договору застави, що не були відображені в офіційній звітності банку на загальну суму 53,763 млн доларів.

Генеральна прокуратура, яка веде розслідування вважає, що грошові кошти могли бути використані для відмивання (легалізації) та розміщені на рахунках, відкритих компанією Nasterno Commercial в названих банківських установах Литви і Латвії.

Суд заарештував ці рахунки, з огляду на той факт, що грошові кошти є речовим доказом у справі.

При цьому в ухвалі суд вказав, що Nasterno Commercial Limited було підконтрольне особам, пов'язаним з банком «Фінанси і Кредит», а бенефіціар кіпрської компанії дав свідчення, що реально не керував підприємством.

По даній справі підозрюються колишній голова правління банку Володимир Хливнюк, екс-заступник голови правління Ігор Копертєхіна і помічник депутата Верховної Ради Костянтина Жеваго Олександр Демченко, який і є кінцевим бенефіціаром Nasterno Commercial Limited.

Згідно з листом Департаменту Інтерполу і Європолу Нацполіціі від 14 квітня 2007 року, було встановлено фактичне місцезнаходження банкіра в Бельгії.

Бельгійська сторона просить Україну направити офіційний запит про видачу останнього, як по дипломатичних каналах, так і по каналах Інтерполу.

Власником банку «Фінанси і Кредит» був Костянтин Жеваго.

Коментарі
Додати коментар