До новин

Банки-банкрути відновили прямі продажі майна

12 листопада, 2018
Банкрутство фінустанов
Банки-банкрути відновили прямі продажі майна

Неплатоспроможні банки відновили практику прямих продажів майна: оргтехніку, банківські сейфи, банкомати та меблі продають на "живих" аукціонах.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Liga.net.

Подібні розпродажі практикувалися в самому початку "банкопаду". Зараз основна частина такого майна повинна продаватися в системі Prozorro, але продавати столи, стільці і дивани в віддаленому режимі складно, пояснює уповноважений на ліквідацію БГ Банку Ілля Луньо.

Його банк став першим, хто організував подібний аукціон. Крім майна БГ банку покупці могли придбати рештки майна банку «Національні інвестиції», ліквідацією якого також займається Луньо.

"Столи, стільці, дивани, сейфи, металеві шафи, банкомати, відеодомофони, кондиціонери, комп'ютери та інше майно можна буде побачити на власні очі, а обрані лоти відразу придбати через аукціон в спеціально обладнаному павільйоні", - говорилося в анонсі аукціону на сайті банку.

«Все майно зберігається на складі з самого початку ліквідації банків в лютому і березні 2015 року. Більшість лотів - не в кращому стані, трапляються навіть дошки з окремими інвентарними номерами», -  розповідає Луньо.

"Нам потрібно скорочувати витрати на утримання цього майна. Сподіваємося, що такі аукціони допоможуть перекрити витрати", - відзначає він.

Команда ліквідатора орендує кілька складів в Києві, уточнює начальник управління матеріально-технічного забезпечення БГ Банку Вадим Солотун. Площа приміщення (знаходиться в промзоні в районі колишнього хімзаводу Радикал), в якому проходили перші торги, займає близько 800 м, говорить він. За даними ресурсу 100realty.ua, вартість оренди такого складу в цьому місці починається від $1500 на місяць.

Аукціон, який відбувся 7 листопада, приніс банку близько 40 тис. доларів, зазначає Солотун. З 490 позицій, виставлених на продаж, вдалося продати 21 лот: сім шаф, тумбу і журнальний стіл, сім депозитних стійок і п'ять сейфів. Загальна балансова вартість всього майна, яке зберігається на одному складі - 1,5 млн грн, додає Солотун.

На аукціон прийшли 7 покупців. Торги проходили за голландською моделлю з етапом закритих ставок: ціна стартувала з номінальної вартості товару і могла знизитися до 70, 50 і 20% від номіналу. Банк випадковим чином розділив лоти на три групи, щоб виключити фактор перекупників, каже Луньо. До наступних торгів їх знову перемешають.

"Ми спеціально не розкриваємо максимальний поріг зниження, інакше навряд чи можна було б розраховувати на більш високі ставки, ніж мінімальна ціна, - розповідає Луньо. ​​- У покупців є мотивація придбати товар зараз, оскільки до наступних торгів нижній поріг може вирости".

Більшість покупців відразу називали ціну за конкретний лот, конкуренції по окремих позиціях не було. Вартість покупки коливалася від 21,4% (за сейф) до 58,3% (журнальний стіл).

Наступні торги призначені на 17 і 24 листопада.

Коментарі
Додати коментар