До новин

Асоціація правників України закликає владу вирішити питання щодо призначення суддів безстроково

09 червня, 2015
Законодавство
Асоціація правників України закликає владу вирішити питання щодо призначення суддів безстроково

Асоціація правників України (АПУ) направила відкрите звернення голові Верховної Ради України та голові Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо ситуації, що склалася з необранням суддів безстроково.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі АПУ.

«Асоціація правників України, як провідна юридична спільнота, яка об’єднує понад 5 000 правників різних професій, не може залишатися осторонь факту, що через тривале необрання Верховною Радою України суддів безстроково в судовій системі склалася критична ситуація. Понад 500 суддів (близько 10% від загальної кількості працюючих суддів), які рекомендовані Вищою кваліфікаційною комісією суддів України та Комітетом Верховної Ради України з правової політики та правосуддя, не можуть здійснювати правосуддя. Деякі вже понад рік. З кожним місяцем кількість суддів без повноважень зростає. В окружних адміністративних судах близько 30% судів без повноважень, в окремих судах – до 50%», - йдеться у зверненні.

Правовики переконані, що зволікання з вирішенням цього питання призводить до негативних наслідків для правової системи України: перевантаження суддів, затримок з розглядом справ, порушення права громадян на доступ до суду та ефективний судовий захист.

Причиною зволікання Верховної Ради України у цьому важливому питанні, на думку правників, є застереження окремих народних депутатів щодо окремих суддів у зв’язку з розглядом певних  справ. Такі застереження стали інструментом тиску на суддів та судову систему, загрожують стати причиною корупції.

Виходячи з принципу індивідуальної відповідальності, Асоціація правників України вважає, що застереження щодо окремих суддів не може бути підставою не обирати суддів, до яких немає зауважень. Водночас, усі скарги на дії суддів, зокрема й під час Революції Гідності, потребують ретельної перевірки з боку Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Асоціація правників України вважає, що невиконання Верховною Радою України та Вищою кваліфікаційною комісією суддів України своїх повноважень підриває авторитет і суспільну довіру до державної влади та вимагає якнайшвидше вирішити питання про обрання на посади суддів безстроково, а щодо тих суддів, щодо яких є обґрунтовані скарги, – невідкладно вирішити їх у встановленому Законом порядку.

Коментарі
Додати коментар