До новин

НБУ вдосконалив вимоги до пов'язаних з банками осіб

09 червня, 2015
Законодавство
НБУ вдосконалив вимоги до пов'язаних з банками осіб

Національний банк України вдосконалив підхід до узгодження придбання юридичними і фізичними особами істотної участі у банку, їхьої ділової репутації та фінансового стану. Про це йдеться в постанові Правління Нацбанку №357 «Про затвердження змін до Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів», опублікованому на сайті регулятора.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу НБУ.

Відповідно до нової постанови, достатність власних грошей осіб, які набувають істотну участь у банку, буде оцінюватися шляхом зіставлення з сумою відповідної частки в регулятивному капіталі банку замість купівельної ціни акцій банку.

Крім того, дана постанова підвищує вимоги до ділової репутації власників істотної участі в керівництві банків. Тепер ділова репутація особи, яка була керівником банку або власником істотної участі в банку, який визнаний неплатоспроможним, наприклад, у зв'язку з відмиванням грошей, буде зіпсована. Така людина не зможе повернуться в банківську систему в якості власника або керівника банку протягом 10 років.

Постанова надає право Комісії Національного банку з питань нагляду та регулювання діяльності банків визначати наявність значного чи вирішального впливу осіб на управління або діяльність банку без формального володіння істотною участю у банку. Також, як право, визнавати особу власником істотної участі у банку незалежно від подання такою особою відповідного повідомлення та документів на затвердження в Національний банк.

Крім того, змінами передбачено посилення вимог до фінансового становища інвесторів неплатоспроможних банків і зміна процедури їх узгодження НБУ.

Постанова №357 також пом'якшує деякі узгоджувальні процедури. Зокрема, скасовано необхідність нострифікації дипломів про вищу освіту, виданих навчальними закладами ЄС, зменшено кількість років, за яке набувачі істотної участі у банках подають фінансову звітність і т. д. При цьому, для міжнародних фінансових установ, публічних компаній, юридичних осіб з інвестиційним рівнем кредитного рейтингу встановлюються суттєві винятки з деяких регуляторних вимог.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, у приміщенні Національного банку України створили стіну ганьби банків, що приховують своїх справжніх власників.

Коментарі
Додати коментар