До новин

В Асоціації банків розповіли, як новий кодекс підвищить ефективність банкрутства

27 листопада, 2018
Законодавство
В Асоціації банків розповіли, як новий кодекс підвищить ефективність банкрутства

У Незалежній асоціації банків України розповіли про основні переваги нового Кодексу з питань банкрутства.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на голову ради НАБУ Романа Шпека у Facebook.

За його словами, Кодекс України з процедур банкрутства – це величезний крок вперед для економіки країни.

Шпек, зокрема, зазначив: «Відновлення кредитування та залучення іноземних інвестицій відбулося, звісно, за активної участі, у тому числі, банківської спільноти.

Кодекс спрямований як на захист прав кредиторів, так і на захист інтересів боржників – внесено зміни щодо процедури досудової санації, запроваджено інститут банкрутства фізичних осіб, що дозволить громадянам нашої країни, які опинилися у скрутному становищі, подолати тимчасові фінансові труднощі.

Відтепер фізична особа-боржник може ініціювати процедуру банкрутства, при цьому повинна довести свою добросовісність – подати декларації, де чесно показати майновий стан, свій та своєї родини. Передбачається участь суду та незалежної професійної особи – арбітражного керуючого, які допомагатимуть боржнику та кредиторам знайти найбільш збалансований шлях вирішення питання.

Беззаперечним є те, що Кодекс розроблений з метою збільшення ефективності процедур банкрутства, враховуючи велику кількість непогашених зобов’язань боржників, довготривалість та непрозорість існуючих процедур. І саме такий комплексний підхід до врегулювання економічної проблеми масового неповернення боргів має велике суспільне та економічне значення.

Однак підзаконними актами та необ’єктивною судовою практикою можна спотворити навіть ідеальний Кодекс. Тому основна задача юридичної та економічної спільноти – домогтися, щоб закладені в Кодекс новели створили належний, правовий, економічно обґрунтований інструмент для виходу боржника із фінансової кризи.

Й головне – треба продовжувати системні реформи, виводити ринок з тіні!»

Коментарі
Додати коментар