До новин

Рівненська облрада проситиме керівництво держави не доводити лісгоспи до банкрутства

29 листопада, 2018
Банкрутство підприємств
Рівненська облрада проситиме керівництво держави не доводити лісгоспи до банкрутства

До порядку денного сесії Рівненської обласної ради 7 грудня може бути внесено Звернення до вищого керівництва держави щодо подвійного оподаткування земель лісового фонду.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Голос України».

Проект документа обговорювали на засіданні постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села.

Звернутися до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, і тим самим підтримати галузь, обласну раду просить Рівненське обласне управління лісового та мисливського господарства.

У проекті звернення, зокрема, йдеться про те, що після набрання чинності 15 серпня 2018 року Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» (документ вносить зміни до пункту 273.1 статті 273 Податкового кодексу України), податок на лісові землі розподілено на земельний податок та рентну плату.

При цьому органи місцевого самоврядування чи територіальні громади можуть встановлювати розміри ставок податку на землю, а саме: не більш як 3% — для земельних ділянок, нормативно-грошова оцінка яких проведена, і не більш як 5% від нормативно-грошової оцінки одиниці площі по області за земельні ділянки, розташовані за межами на населених пунктів.

Як пояснив заступник начальника управління — головний лісничий Михайло Прокопчук, за чинною системою оподаткування на сьогодні вже справляється податок за лісові землі як складова рентної плати. На основі прийнятої поправки розмір цього податку, залежно від його ставки, для деяких лісгоспів зросте і перевищить суму доходів, наслідком чого стане їхнє банкрутство, наголосив фахівець.

Крім того, вважають в управлінні, застосування нового земельного податку на всі лісові угіддя призведе до оподаткування земель, які перебувають на стадії створення деревостанів, лісів з особливим та обмеженим лісокористуванням, в тому числі на об’єктах та територіях природно-заповідного фонду, в яких господарська діяльність практично не проводиться.

Унаслідок таких нововведень зросте собівартість продукції, що призведе до підвищення цін і негативно вплине на українських деревообробників, та поставить під загрозу їхнє існування, йдеться в тексті звернення. У ньому наведені й інші ризики, які з’являться після того, коли норми серпневого документа запрацюють уже із січня 2020 року. Тому влада спільно з лісівниками ще має час виправити недоліки цих законодавчих новацій.

Коментарі
Додати коментар