До новин

ДІУ не вдалося оскаржити передачу своїх облігацій Дельта Банком в заставу для НБУ

03 грудня, 2018
Резонансні справи
ДІУ не вдалося оскаржити передачу своїх облігацій Дельта Банком в заставу для НБУ

Суд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Державної іпотечної установи та лишив без змін попереднє рішення, яким ДІУ було відмовлено в задоволенні позову до НБУ та ліквідатора Дельта Банку про визнання недійсним договору застави облігацій ДІУ на 1,27 млрд грн, укладеного між Нацбанком і Дельта Банком.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Зокрема, 14 листопада Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Державної іпотечної установи та лишив без змін рішення Госпсуду м. Києва від 14.08.2018 (у справі №910/6177/18), яким ДІУ було відмовлено в задоволенні позову до НБУ та ліквідатора Дельта Банку про визнання недійсним договору застави облігацій ДІУ №42/ДІУ від 12.09.2014 (на 1,27 млрд грн), укладеного між Нацбанком і Дельта Банком.

Свої позовні вимоги ДІУ мотивувала в т.ч. тим, що за наслідками невиконання умов договору застави, НБУ може звернути стягнення на предмет застави шляхом визнання права власності на облігації. Відповідно обов`язок щодо сплати відсоткового доходу ДІУ набуває перед Нацбанком, що не передбачено умовами договорів купівлі-продажу облігацій, які були укладені між ДІУ та Дельта Банком.

Суди першої та апеляційної інстанції визнали ці вимоги необгрунтованими.

12 листопада Госпсуд м. Києва виніс аналогічне рішення в подібній справі - №910/10627/18, у рамках якої ДІУ також просила суд визнати недійсним ще один договір застави своїх облігацій (№132/04-14/ДІУ від 23.04.2014 на 412,8 млн грн), який був укладений Дельта Банком з НБУ.

20 листопада Північний апеляційний госпсуд прийняв до провадження апеляційну скаргу НБУ на рішення Госпсуду м. Києва від 12.06.2018 у справі №910/6514/17, яким Нацбанку було відмовлено в задоволенні позову до Дельта Банку про звернення стягнення на предмет застави - облігації Державної іпотечної установи (ДІУ) серії С3 та В3 з погашенням у листопаді-грудні 2020 року на суму 924 млн грн - в рахунок сплати боргу Дельта Банку перед НБУ по рефінансуванню.

У ході судового процесу НБУ констатував, що облігації ДІУ (випущені, до речі, під гарантії Кабміну) включені у ліквідаційну масу Дельта Банку для позачергового задоволення вимог Нацбанку.

Але суд першої інстанції наголосив, що порядок задоволення забезпечених заставою вимог НБУ має здійснюватись у порядку, визначеному спеціальним Законом "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (зокрема, статтею 51), і застосування цього закону є пріоритетним щодо Закону "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень", на який посилався позивач (НБУ).

Як повідомлялося, суди на вимогу ДІУ “схлопнули” його борги та права вимоги до Дельта Банку на понад 400 млн грн (на додаток до 160 млн грн, які були добровільно "схлопнуті" Фондом гарантування).

Згідно з судовими матеріалами, Дельта Банк є власником облігацій ДІУ на 1,7 млрд грн. При цьому Дельта Банк до визнання його неплатоспроможним передавав для ДІУ в заставу (як забезпечення по депозитним зобов’язанням) майнові права на активи, які оцінювалися на 3,87 млрд грн. Після банкрутства Дельта Банку ДІУ звернулася до Фонду гарантування з вимогою по вкладам на суму 3,5 млрд грн, з яких ФГВФО визнав вимоги на 3,3 млрд грн.

19.07.2018 Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу ДІУ та лишив без змін рішення судів нижчих інстанцій в справі №910/7084/16, якими було задоволено позов ліквідатора Дельта Банку та визнано недійсним договір застави майнових прав №Д-2/2015 від 04.02.2015 (був укладений як забезпечення депозитних зобов’язань Дельта Банку перед ДІУ, предмет застави - права вимоги Дельта Банку на 1,23 млрд грн за кредитними договорами з ПАТ “АвтоКрАЗ”, ТОВ “Ніко Інвест”, ТОВ "АТЛ").

Як заявляв ФГВФО, кілька договорів застави, укладені Дельта Банком з ДІУ, були визнані недійсними в судовому порядку в рамках кількох спорів. ДІУ безуспішно домагалася перегляду судових рішень по справах №910/7083/16 та №910/6052/16 (на кону - права вимоги за кредитами відповідно на 1,2 млрд грн та 1,4 млрд грн).

Фонд гарантування заявляв, що 20.09.2018 Верховний Суд своїм рішенням "поставив остаточну крапку у спорі між АТ «Дельта Банк» та Державною іпотечною установою щодо нікчемності договорів забезпечення на загальну суму більше 3,8 млрд грн” (справа №910/23321/17). Тут йшлося про оскарження Державною іпотечною установою дій та рішення ліквідатора Дельта Банку щодо виявлення ознак нікчемності договорів застави та договорів відступлення права вимоги.

“Кредитний портфель, переданий у заставу ДІУ на суму більше 3,8 млрд грн, залишився у володінні АТ «Дельта Банк». Кошти від продажу даного кредитного портфелю будуть спрямовані на погашення вимог усіх кредиторів АТ «Дельта Банк» відповідно до черговості", - йшлося в повідомленні ФГВФО.

У жовтні ФГВФО у контексті спорів з ДІУ заявив, що на виконання судового рішення в справі №910/7084/16 Дельта Банк повернув собі права іпотекодержателя за кредитами трьох крупних позичальників – юросіб, заборгованість за якими оцінювалася майже на 2,6 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар