До новин

Суд розпочав банкрутство відомого виробника шин «Росава»

04 грудня, 2018
Банкрутство підприємств
Суд розпочав банкрутство відомого виробника шин «Росава»

Господарський суд Київської області порушив справу про банкрутство найбільшого в Україні виробника автомобільних шин ПрАТ "Росава" (Біла Церква Київської області).

Про це йдеться у рішенні суду від 27 листопада, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Інтерфакс-Україна.

Рішення ухвалене за заявою глави ліквідаційної комісії компанії, яка виявила 20,58 млрд грн кредиторської заборгованості.

Суд також ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів і призначив справу про визнання "Росави" банкрутом на 4 грудня.

У матеріалах справи йдеться, що збори акціонерів ПрАТ 30 квітня цього року вирішили добровільно ліквідувати товариство. Згідно з даними ліквідаційної комісії, вартість майнового комплексу оцінена в 762,1 млн грн, активи - в 3,37 млрд грн, тоді як зобов'язання - в 18,71 млрд грн.

"Збиток товариства становить 16 млрд 876,75 млн грн", - відзначається в документі.

Ліквідаційна комісія також заявила, що Офіс великих платників податків ДФС із запізненням повідомив про податкову заборгованість "Росави" на 1,27 млрд грн, тому ці кредиторські вимоги не були визнані.

У свою чергу Офіс великих платників податків обвинуватив власників підприємства в спробі уникнути податкових і боргових зобов'язань. Як наголошується на сайті офісу, він повідомив суду про цю обставину.

Офіс також вказує, що раніше прийняв рішення про опис майна "Росави" у податкову заставу, однак після аналізу майнового стану з'ясувалося, що всі основні кошти, нерухомість, автомобілі, товари в обороті, майнові права на виручку загальною сумою понад $ 400,0 млн знаходяться в заставі в банку "Фінанси та кредит", визнаному неплатоспроможним.

За даними ДФС, підприємство продовжує працювати і реалізовувати товари за такою схемою: "Росава" виконує договори переробки давальницької сировини одного зі своїх контрагентів - ТОВ "Преміорі". У зв'язку з цим Офіс здійснив опис майнових прав вимоги отримання грошових коштів - на загальну суму 130 млн грн, говориться в повідомленні на його сайті.

ДФС нагадує, що банк "Фінанси і Кредит" і ПрАТ "Росава" відноситься до фінансово - промислової групи "Фінанси і кредит", бенефіціарним власником якої є Костянтин Жеваго.

ПрАТ "Росава" в 2017 році збільшило чистий збиток на 73,8% - до 717,79 млн грн при скороченні виручки на 41.7% - до 875,27 млн грн. За підсумками 9 місяців 2018 року зафіксовано чистий збиток підприємства 18,33 млрд грн при виручці 537,97 млн грн.

ТОВ "Преміорі", зареєстроване за однією адресою з ПрАТ "Росава", в 2017 році збільшило чистий прибуток на 85,8% - до 98,47 млн грн при зростанні виручки на 17,8% - до 3,23 млрд грн. За 9 місяців цього року "Преміорі" отримало 142,49 млн грн чистого прибутку при чистому доході 2,22 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар