До новин

Новий норматив ліквідності не виконують десять банків – НБУ

06 грудня, 2018
Банкрутство фінустанов
Новий норматив ліквідності не виконують десять банків – НБУ

Нововведений норматив короткострокової ліквідності LCR, який став обов'язковим для всіх банків з 1 грудня, не виконують 10 банків.

Про це на круглому столі повідомила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на LIGA.net.

За її словами, норматив, який описує якою мірою банк здатний покрити ліквідним ресурсом відтік коштів протягом 30 днів, на першому етапі встановлено на рівні 80%, надалі він буде підвищено до 100%.

"Норматив поки не виконують невеликі банки, у великих проблем з цим немає. Але ми розуміємо, що оскільки норматив принципово новий для ринку, банкам потрібно час для того, щоб змінить структуру ресурсної бази", - сказала Рожкова.

Коефіцієнт покриття ліквідності (LCR) - новий пруденційний норматив ліквідності. Коефіцієнт показує, яку частку становлять ліквідні активи банку від суми, необхідної для покриття протягом 30 днів підвищеного відтоку коштів, що виникає в банківській системі в кризових умовах.

Як повідомлялося, в жовтні обсяг непрацюючих кредитів українських банків збільшився на 0,5% або на 3,56 млрд грн, при цьому досяг рекордного рівня в 666,34 млрд грн.

Нагадаємо, Рожкова раніше заявляла, що вперше, починаючи з 2013 року, банківський сектор економіки України може вийти на прибуткову діяльність.

На засіданні з головами найбільших банків керівництво НБУ запевнило банківський сектор, що введення воєнного стану ніяк не позначиться на роботі банківського сектору.

Коментарі
Додати коментар