До новин

НАБУ і САП розслідують, чому НБУ не визнає Місто Банк Фурсіна неплатоспроможним

07 грудня, 2018
Банкрутство фінустанов
НАБУ і САП розслідують, чому НБУ не визнає Місто Банк Фурсіна неплатоспроможним

САП почала розслідування, чи не вчинили кримінальне правопорушення перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова та інші службові особи НБУ, які, за версією компанії-заявника, зловживаючи службовим становищем в інтересах нардепа Івана Фурсіна, "не вживають передбачених чинним законодавством заходів для віднесення Місто Банку до неплатоспроможних.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Зокрема, 27 листопада Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) за результатами розгляду заяви ТОВ “Каховка Пром-Агро” внесла відомості №42018000000002973 до Єдиного реєстру досудових розслідувань про можливе вчинення кримінального правопорушення першим заступником глави НБУ Катериною Рожковою та іншими службовими особами НБУ, які, за версією компанії-заявника, зловживаючи службовим становищем в інтересах нардепа Івана Фурсіна, "не вживають передбачених чинним законодавством заходів для віднесення ПАТ "Місто Банк" до неплатоспроможних”, що, як стверджується, може призвести “до заподіяння матеріальної шкоди щонайменше на суму 835 521 тис грн (сума коштів - фізичних осіб на рахунках банку станом на 01.09.2018)". Про це йдеться в листі САП та витягу з ЄРДР, які опинилися в розпорядженні Finbalance (див. документи в кінці матеріалу).

Згідно з наведеними даними, це кримінальне провадження розслідує НАБУ за ст. 364 Кримінального кодексу (“Зловживання владою або службовим становищем”).

За даними НБУ, нардеп І. Фурсін контролює 97,18% акцій “Місто Банку”. Також він (разом з Юлією Льовочкіною) є співвласником банку “Кліринговий дім”.

Згідно зі звітністю “Місто Банку”, на 1 листопада він порушував низку нормативів НБУ.

Разом з тим, “Місто Банк” констатував у звітності, що вказані значення нормативів “в межах діючої станом на 01.11.2018 програми капіталізації”.

За даними НБУ, збиток “Місто Банку” за 10 місяців-2018 - 177,2 млн грн.

Чисті активи "Місто Банку" у січні-жовтні скоротилися з 2,02 млрд грн до 1,55 млрд грн (з яких у т.ч. 615 млн грн - інвестиційна нерухомість, 228 млн грн - кредити юрособам, 73 млн грн - кредити фізособам.)

Обсяг коштів фізосіб у "Місто Банку" на 01.11.2018 становив 818 млн грн, юросіб - 176 млн грн, банків - 321 млн грн.

У вересні перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова заявляла, що "Місто Банк" І. Фурсіна (як і банк "Кредит Дніпро" В. Пінчука) повинні до кінця року відновити виконання нормативу адекватності регулятивного капіталу.

Коментарі
Додати коментар