До новин

У Дніпрі обговорили зміни у процедурах банкрутства після прийняття відповідного кодексу

10 грудня, 2018
Законодавство
У Дніпрі обговорили зміни у процедурах банкрутства після прийняття відповідного кодексу

Асоціація правників України спільно з Центральним апеляційним господарським судом Дніпропетровської області та Проектом ЄС «ПРАВО-Justice» провели засідання, під час якого провели розширену дискусію стосовно змін у процедурах банкрутства після прийняття відповідного кодексу у рамках заходу «Новели банкрутства в Україні».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на АПУ.

Захід вітальними словами відкрили Олексій Савчук, Голова Відділення АПУ в Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Володимир Юрченко, заступник Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Юрій Парусніков, Голова Центрального апеляційного господарського суду, Довідас Віткаускас, керівник Проекту ЄС «ПРАВО-Justice», Юрій Моісеєв, директор Департаменту з питань судової роботи та банкрутства Міністерства юстиції України та Сергій Жуков, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

«Дуже радий, адже ми запускаємо майданчик, на якому піднімемо не тільки тему банкрутства, а й правосуддя загалом. Багато європейських країн бореться за те, щоб існував баланс між свободою бізнеса та відповідальністю перед кредитором. Україна зробила великий крок, сподіваємося, що він вірний та нам вдасться створити та утримати цей баланс. Маємо усі можливості для якісного виконання проекту: сьогодні разом із нами міжнародні експерти з Франції та Німеччини. Бажаю всім продуктивного дня!», — зауважив пан Довідас.

Після зі своєю доповіддю щодо змін в інституті корпоративного банкрутства виступив Ігор Ніколаєв, юридичний радник Центру комерційного права, національний експерт Проекту ЄС «ПРАВО-Justice».

Сергій Жуков оприлюднив 15 важливих новел Кодексу України з процедур банкрутства щодо банкрутства юридичних осіб.

«Якщо боржник не слідкує за заборгованістю, то виникає загроза його відповідальності в суді: з'являється субсидіарна відповідальність. Слідуючи світовій практиці, можна стверджувати, що коли посадова особа має відповідальність, то розуміє, що наслідки можуть бути негативними, з цього висновок — банкрутство стає більш персоніфікованим. Не може не радувати й той факт, що реєстр стає динамічним, а це, як нам відомо,  впливає на процедуру банкрутства», — наголосив пан Сергій.

Ігор Вечірко, суддя Центрального апеляційного господарського суду Дніпропетровської області говорив про процесуальні особливості розгляду справ про банкрутство. У свою чергу, Юрій Моісеєв розглянув тему розпорядження майном боржника за проектом Кодексу України з питань банкрутства.

Під час другої сесії першою доповідала Ніна Камша, суддя Господарського суду Дніпропетровської області, яка розповіла про проблемні питання захисту прав кредиторів в процедурах банкрутства. За словами пані Ніни арбітражним керуючим потрібно пам'ятати, що тільки чесний труд у відповідності до закону дасть їм можливість заробити гроші на даному ринку.

Владислав Філатов, керівник експертної групи з банкрутства Директорату правової політики у сфері судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів.

«Ми на порозі набрання чинності Кодексу з процедур банкрутства в Україні. У складі експертної групи Директорату правової політики ми маємо завдання дослідити, виявити проблеми та вирішити їх згідно діючого закону та Кодексу», — сказав, розглядаючи види відповідальності арбітражного керуючого та процедури притягнення до дисциплінарної відповідальності, пан Владислав.

Останніми доповіли міжнародні експерти: Валентін Кудер, адвокат у справах з банкрутства (Французька Республіка) та Марк Бріссет-Фуко, прокурор (Французька Республіка). Пані Валентін розповіла про цивільну відповідальність і санкції щодо керівників компаній у банкрутстві, а пан Мак розглянув роль прокурора в процедурі банкрутства.

Наприкінці заходу відбулося експертне обговорення, під час якого учасники мали змогу задати питання, що цікавлять саме їх.

Коментарі
Додати коментар