До новин

Фонд гарантування на «голландському» аукціоні продав активи із застави НБУ за 130 млн грн

17 грудня, 2018
Продаж
Фонд гарантування на «голландському» аукціоні продав активи із застави НБУ за 130 млн грн

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб за погодженням Національного банку 12 грудня успішно провів аукціон за голландською моделлю з продажу пулу заставлених у НБУ прав вимоги за кредитними договорами неплатоспроможних банків вартістю понад 6,8 млрд грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу ФГВФО.

Активи виставлялися на торги радниками з продажу активів First Financial Network (FFN). В аукціоні взяли участь шестеро інвесторів, що є рекордом для аукціонів з продажу прав вимоги за кредитними договорами неплатоспроможних банків.

При початковій ціні реалізації в 235 млн грн ціна продажу становила 130 млн грн. У фонді повідомили, що пул складався з 35 кредитів АТ «Дельта Банк», АТ «ЄВРОГАЗБАНК» та ПАТ «КБ «Актив-Банк». Серед найбільш привабливих активів, за даними фонду: обладнання для підприємств сонячної енергетики в Миколаївській області, земельні ділянки в Київській області, обладнання агропідприємства, зокрема, для насіннєвого заводу в Рівненській області.

«Це наш перший вдалий аукціон із залученням міжнародних радників з продажу активів. Сподіваємося, надалі конкуренція за наші лоти буде тільки зростати, а з нею - та ціна, яку готові платити реальні покупці», - сказав директор департаменту консолідованого продажу активів фонду Тарас Єлейко.

Наголошується, що аукціон проводився в межах другого етапу продажу за голландською моделлю заставлених у НБУ прав вимоги за кредитними договорами неплатоспроможних банків балансовою вартістю 11,5 млрд грн, які раніше в межах пілотного проекту виставлялись на торги радниками з продажу активів First Financial Network (FFN) і The Debt Exchange (DebtX).

«На першому етапі ФГВФО здійснював продаж цих активів окремими лотами у системі ProZorro.Продаж за голландською моделлю. У результаті продажу кредитів із балансовою заборгованістю 352,9 млн грн було отримано понад 80 млн грн. На другому етапі непродані кредити були об’єднані в пули та передані для реалізації за голландською моделлю компаніям ТОВ «Дебтекс Україна» (дочірня компанія DebtX) та ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» (дочірня компанія FFN) у межах спільного пілотного проекту з НБУ та ФГВФО, який запрацював ще на початку року», - повідомили у фонді.

В рамках цього пілотного проекту у вересні 2017 року на продаж було виставлено два пули - права вимоги за кредитами неплатоспроможних банків, передані у заставу НБУ. Стартові ціни продажу, встановлені ФГВФО, становили 600 млн грн і 810 млн грн відповідно. Проте торги не відбулися: за одним із пулів на участь у торгах не зареєструвався жоден учасник, за другим – надані цінові пропозиції були значно нижчими стартової ціни.

«З урахуванням вищезазначеного, виконавчою дирекцією ФГВФО було ухвалено рішення про реалізацію вказаних кредитів окремими лотами за голландською моделлю. Як забезпечений кредитор НБУ погодив умови реалізації активів, переданих йому в заставу, після отримання рішення виконавчої дирекції ФГВФО», - зазначили у фонді.

Нагадаємо, що процедура голландського аукціону відбувається у два етапи. На першому - поступове автоматичне зниження ціни, яке продовжується доти, доки один з учасників не припинить зниження і не зафіксує поточну вартість. На другому - інші учасники мають можливість запропонувати свою ціну, яка буде вище, ніж зафіксована. При цьому учасник, який зафіксував ціну на першому етапі, має право останнім підняти ціну. Таким чином, система спонукає учасників давати високу ціну за лот.

Коментарі
Додати коментар