До новин

Сбербанк не виключає судовий позов через накладений на нього штраф

04 січня, 2019
Резонансні справи
Сбербанк не виключає судовий позов через накладений на нього штраф

Українська дочка російського Сбербанку може через суд оскаржити накладений на неї штраф.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на офіційну заяву Сбербанку щодо накладеного НБУ штрафу в розмірі 94,7 млн грн через порушення у сфері фінансового моніторингу.

«ВАТ «Сбербанк» вважають вжиті стосовно банку заходи неринковими і частково протекціоністськими по відношенню до інших гравців українського фінансового ринку», - йдеться у заяві.

У Сбербанку наголошують, що претензії до банку не є обґрунтованими внаслідок того, що ще рік тому АТ «СБЕРБАНК» провів цілий ряд внутрішніх заходів, спрямованих на посилення контролю, включаючи впровадження відмови клієнтові в проведенні операції. Відповідно, призначений регулятором штраф, як мінімум, непропорційний прийнятим банком заходам щодо посилення внутрішніх процедур у сфері фінансового моніторингу.

«В своїх документах НБУ використовує досить розмиті формулювання. Зокрема, «операції, що містять ознаки, які можуть бути пов`язані з відмиванням злочинних доходів». Сам по собі факт застосування умовного способу в справі, результатом якого планується штраф в 94,737 млн. гривень, вже досить спірний … Експертне співтовариство неодноразово акцентувало увагу на тому, що правове регулювання фінансового моніторингу в Україні є недостатнім. Відсутність чітких правил гри створює передумови для неоднозначного трактування одних і тих же процесів і, відповідно, неоднорідним заходам їх запобігання. Мова по суті йде про непрямий податок на фінансову діяльність, посилений невиправдано високими штрафами. Така ситуація не сприяє розвитку фінансового сектора, і, відповідно, робить інвестиції в нього досить ризикованими та збитковими. З іншого боку, по відношенню до тих фінансових структур, які Національний банк України вважає «порушниками», розмір покарання встановлюється в ручному режимі. В результаті штраф, накладений на АТ «СБЕРБАНК» (який точно не є злісним порушником), неспівмірний із сумами, які призначаються іншим фінансовим установам за подібні ж дії. Прямий взаємозв`язок між розмірами штрафу і статутним фондом конкретного банку неприпустима», - зазначили у фінустанові.

«Банк залишає за собою право оскаржити розмір призначеного регулятором штрафу в судових інстанціях», - йдеться у заяві.

Як повідомляв інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація, НБУ оштрафував Сбербанк за сумнівні операції.

Коментарі
Додати коментар