До новин

Оприлюднено рекомендації для держбанків з реструктуризації «поганих» кредитів

10 січня, 2019
Законодавство
Оприлюднено рекомендації для держбанків з реструктуризації «поганих» кредитів

Рада з фінансової стабільності (РФС) на останньому засіданні 20 грудня 2018 року затвердила "Рекомендації (принципи) щодо роботи банків державного сектору із непрацюючими кредитами (NPLs)".

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу НБУ.

Затвердження та оприлюднення цих рекомендацій РФС передбачене Меморандумом між Україною та МВФ і має сприяти зниженню одного із системних ризиків для фінансової стабільності України, пов’язаного із надмірним обсягом непрацюючих кредитів у банківській системі.

«Рекомендації розроблені додатково до вимог Закон України "Про фінансову реструктуризацію" робочою групою, утвореною РФС з представників Національного банку, Міністерства фінансів та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Вони стосуються лише процесу реструктуризації великих кредитів, тобто більших ніж 5% від регулятивного капіталу банків, та визначають базові передумови, дотримання яких забезпечать справедливість та прозорість процесу реструктуризації, а також захист інтересів держави як кінцевого власника банків», - наголошує регулятор.

Рекомендації не є юридично зобов'язуючими, проте РФС залишає за собою право отримати від держбанків пояснення у разі їх недотримання. Банки державного сектору звітуватимуть Раді з фінансової стабільності про прогрес у реструктуризації непрацюючих кредитів щопівроку. Перший звіт очікується у лютому цього року.

Документ набрав чинності 9 січня 2019 року та діє до моменту вступу в дію нормативно-правового акту НБУ щодо організації банками процесу управління непрацюючими активами, який наразі розробляється спільно зі Світовим банком.

Хоча ці рекомендації розроблені для банків державного сектору, банки з приватним капіталом також можуть їх використовувати у своїй роботі.

Коментарі
Додати коментар