До новин

Частка проблемних кредитів в Україні збільшилася з 19% до 26%

12 червня, 2015
Борги
Частка проблемних кредитів в Україні збільшилася з 19% до 26%

Частка «поганих» кредитів в Україні за класифікацією Національного банку України за період з січня по квітень 2015 року збільшилася з 19% до 25,5%.

Про це йдеться в презентації заступника глави НБУ Дмитра Сологуба на форумі корпоративних скарбників, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Окрім ризику ліквідності, банки стикаються з підвищеним ризиком платоспроможності, що випливає зі швидкого погіршення якості активів на тлі серйозного економічного спаду і втрат, понесених банками в Криму та на Донбасі», - розповідає Сологуб.

За його даними, ліквідність банківської системи залишається досить високою - коррахунки від початку року зросли з 27 млрд грн до 41,8 млрд, хоча вона значною мірою сконцентрована в шести-восьми державних і «дочках» іноземних банків (ще 26,4 млрд грн зосереджено на рахунках уряду в НБУ), тоді як інша частина системи зазнає, швидше, важкої кризи ліквідності.

Сологуб нагадує, що минулого і цього року було визнано неплатоспроможними відповідно 33 та 17 банків із сумарними активами в обох випадках по 142 млрд грн, або 10% від загальних активів української банківської системи. Згідно з презентацією, Фонд гарантування має виплатити їхнім вкладникам відповідно 25,6 млрд грн та 30,4 млрд грн.

Нагадаємо, що в 2014 році частка поганих кредитів в українській банківській системі за класифікацією НБУ зросла з 12,9% до 19%.

Коментарі
Додати коментар