До новин

ФГВФО звинувачує нардепа Луценка в сумнівних банківських операціях за день до банкрутства «Київської Русі»

16 січня, 2019
Резонансні справи
ФГВФО звинувачує нардепа Луценка в сумнівних банківських операціях за день до банкрутства «Київської Русі»

У Фонді гарантування заявили, що Національним антикорупційним бюро України розпочато перевірку достовірності даних, поданих у майновій декларації народним депутатом Ігорем Луценком.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду.

Як наголошують у ФГВФО, перевірка здійснюється у межах досудового розслідування НАБУ у відповідному кримінальному провадженні за фактами, встановленими спільно Фондом гарантування вкладів фізичних осіб і правоохоронними органами, що вказують на вчинення народним депутатом кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 КК України (декларування недостовірної інформації).

«20 березня 2015 року на підставі постанови Правління НБУ про віднесення ПАТ «Банк «Київська Русь» до категорії неплатоспроможних у банку було запроваджено тимчасову адміністрацію. А за день до того, 19 березня 2015 року, коли банківські платежі не проводились і вкладники не мали доступу до своїх коштів, народному депутату вдалось перерахувати 750 000 грн з власного поточного рахунку у цьому банку на поточний рахунок головного бухгалтера банку І. В. Гнатенко. Після чого ці кошти пішли на погашення частини боргу за кредитом останньої», - заявляють у Фонді.

Як наголошує відомство, такі факти вказують на те, що «цьому маневру передувала змова між І. В. Луценком та головним бухгалтером Банку І. В. Гнатенко. Зокрема, І. В. Луценко, вочевидь, достеменно знав, що під час процедури ліквідації банку отримає гарантовану суму відшкодування в межах 200 000 грн, а решту - лише у разі задоволення четвертої черги відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Так, зрештою, і сталось – залишок своїх коштів він отримав за рахунок ФГВФО. Тим часом, головному бухгалтерові Банку І. В. Гнатенко на момент здійснення операції було відомо про неплатоспроможність банківської установи та про те, що активів для погашення четвертої черги кредиторських вимог у ньому недостатньо».

У ФГВФО додали, що в електронній декларації народного депутата І. В. Луценка за 2015 рік вказано лише гроші в іншому банку - у ПАТ «УКРІНБАНК»: 700 007 грн, 14 000 Євро та 100 000 доларів США і немає жодної згадки про вчинення будь-яких правочинів та видатків, як того вимагає Закон України «Про запобігання корупції» (п. 10 частини першої ст. 46).

У відповідь на закиди ФГВФО Ігор Луценко заявив, що не бачить підстави для притягнення його до кримінальної відповідальності. Він вказав, що стосовно нього немає жодної кримінальної справи.

«Насправді мій депозит у цьому банку згорів. І я отримав у підсумку лише часткову компенсацію втраченого вкладу. Природно, я цю часткову компенсацію декларував. Тому немає ніякої підстави для притягнення мене до кримінальної відповідальності», - наголосив він.

Нардеп пов`язує заяву Фонду гарантування вкладів фізосіб з тим, що він веде активну роботу в рамках профільного комітету щодо виявлення корупційних схем у самому Фонді.

«Керівництво найбільш корумпованої в країні структури - так званого Фонду гарантування вкладів, Ворушилін і Ко, судячи з усього, розуміють, що після виборів їм доведеться ходити на допити, і, сподіваюся, сісти за грати. Зараз вони пішли в атаку на мене. Накопали якусь маячню за 2015(!) рік і на днях написали заяву в НАБУ», - заявив Луценко.

«Навіть прес-служба ФГВФО безсила пояснити, в якому кримінальному правопорушенні мене звинувачують. Хіба що в ненаданні інформації в декларацію нардепа, але тоді ще кримінальної відповідальності за таке не було», - додав він.

Коментарі
Додати коментар