До новин

«Нафтогаз» наполягає, що аудитори не повинні перевіряти «Укрнафту»

22 січня, 2019
Резонансні справи
«Нафтогаз» наполягає, що аудитори не повинні перевіряти «Укрнафту»

НАК «Нафтогаз України» наполягає, що аудитори не повинні перевіряти компанію «Укрнафта».

Про це ідеться у відповіді НАК «Нафтогаз України» на запит журналістки експертної організації StateWatch Ольги Євстігнєєвої, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Економічну правду.

Так, у «Нафтогазі» повідомили, що у «Укрнафта» немає корпоративних прав держави.

«Зазначаємо, що ПАТ «Укрнафта» не є суб’єктом господарювання державного сектора економіки, оскільки немає корпоративних прав держави в статутному капіталі, що підтверджується випискою з рахунку в цінних паперах, відповідно до якої акціонером ПАТ «Укрнафта» є НАК «Нафтогаз», про зазначене було повідомлено Державну аудиторську службу листом», - наполягають в «Нафтогазі».

При цьому, на додатковий запит журналістки «Нафтогаз» відмовився оприлюднити виписку з рахунку в цінних паперах ПАТ «Укранафта».

Також в «Нафтогазі» стверджують, що національна газова компанія є одним із багатьох акціонерів і тому не може прийняти одноосібне рішення щодо проведення службових розслідувань у ПАТ «Укрнафта».

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що «Укрнафта» не допустила фахівців Державної аудиторської служби для перевірки діяльності компанії за період 2015-2018 років. Даний аудит потрібен для детективів Національного антикорупційного бюро та інших правоохоронних органів, які розслідують багатомільйонні махінації у нафтовій компанії.

Тоді прес-служба «Укрнафти» заявила, що аудитори перевіряють лише державні компанії. А «Укрнафта» до таких не належить. Аудиторська служба надіслала листа зі скаргою на прем’єра Володимира Гройсмана. Втім там не стали розбиратися в конфлікті, і переслали скаргу «Нафтогазу».

Розслідування НАБУ стосується оплати  ПАТ «Укрнафта» компаніям групи «Приват» за фактично непоставлені нафтопродукти.  Загальний розмір збитків, завданих у кількох кримінальних справах складає близько 14 млрд гривень.

Нещодавно Верховний Суд у справі за участі НАБУ визнав недійсними 60 договорів купівлі-продажу нафтопродуктів, укладених між «Укрнафтою» і компанією «Котлас» на загальну суму 2,94 млрд гривень.

Компанії «Нафтогаз України» належить 50% + 1 акція «Укрнафти». Групі компаній, пов'язаних з колишніми акціонерами «Приватбанку», серед яких зокрема Ігор Коломойський - близько 42% акцій.

За даними YouControl станом на грудень податковий борг ПАТ Укрнафта становив майже 15 млрд гривень.

Коментарі
Додати коментар