До новин

Ліквідатору Дельта Банку знову не вдалося зупинити «схлопування» боргів ДІУ

22 січня, 2019
Борги
Ліквідатору Дельта Банку знову не вдалося зупинити «схлопування» боргів ДІУ

13 грудня Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу ліквідатора Дельта Банку та залишив без змін рішення Госпсуду Києва, яким було задоволено позов Державної іпотечної установи та визнано припиненим її зобов’язання перед Дельта Банком щодо сплати відсоткового доходу за восьмий відсотковий період за облігаціями на суму 80,6 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Свої позовні вимоги ДІУ обгрунтовувала відмовою Дельта Банку зарахувати зустрічні однорідні вимоги, при тому, що після початку процедури виведення з ринку вже проводилася відповідна операція на суму 161 млн грн (за третій та четвертий відсоткові періоди по облігаціям). Дельта Банк наполягав, що після затвердження ліквідаційної маси таке зарахування неможливе. Водночас суди дійшли висновку, що ст. 46 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» таки дозволяє провести зарахування зустрічних однорідних вимог.

Згідно з судовими матеріалами, Дельта Банк є власником облігацій ДІУ на 1,7 млрд грн. Після визнання Дельта Банку неплатоспроможним ДІУ звернулася до Фонду гарантування з вимогою по вкладам на суму 3,5 млрд грн, з яких ФГВФО визнав вимоги на 3,3 млрд грн. При цьому Дельта Банк ще до виведення його з ринку передавав для ДІУ в заставу (як забезпечення по депозитним зобов’язанням) майнові права на активи, які оцінювалися на 3,87 млрд грн.

Таким чином, суди на вимогу ДІУ вже «схлопнули» її борги та права вимоги до Дельта Банку на понад 400 млн грн за п’ятий - дев’ятий відсоткові періоди (на додаток до 160 млн грн, які були добровільно «схлопнуті» Фондом гарантування). Причому відповідні рішення приймалися в т.ч. Верховним Судом.

Коментарі
Додати коментар