До новин

ФГВФО та ДІУ хочуть відновити права вимоги Дельта Банку до T.B. Fruit, втрачені через Cargill

24 січня, 2019
Борги
ФГВФО та ДІУ хочуть відновити права вимоги Дельта Банку до T.B. Fruit, втрачені через Cargill

20 листопада Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу Державної іпотечної установи (ДІУ), скасував рішення судів нижчих інстанцій у справі №910/25480/15 (якими ДІУ було відмовлено в задоволенні позову до ТОВ «Танк Транс» і Дельта Банку про визнання недійсним зарахування однорідних зустрічних вимог) та передав цю справу на новий розгляд у Госпсуд Києва.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Згідно з судовими матеріалами, в лютому 2014 року ДІУ відкрила рахунок у Дельта Банку. У вересні 2014 року Дельта Банк передав у заставу для ДІУ - як забезпечення своїх депозитних зобов’язань - низку активів, у т.ч. права вимоги до ТОВ «Танк Транс» за договором кредитної лінії №ВКЛ-2005880 (від 09.06.2011).

На фоні цього у лютому 2015 року Cargill Financial Services International Inc. (CFSIT) переуступило для ТОВ «Танк Транс» права вимоги до Дельта Банку за низкою акредитивів. Тоді ж ТОВ «Танк Транс» заявило Дельта Банку про зарахування зустрічних однорідних вимог та часткове припинення зобов’язань перед банком (за кредитним договором) на 9,1 млн дол.

02.03.2015 НБУ відніс Дельта Банк до категорії неплатоспроможних.

Подаючи позов до ТОВ «Танк Транс» і Дельта Банку, ДІУ просила суди визнати недійсним вказане зарахування однорідних зустрічних вимог.

Верховний Суд констатував, що під час нового розгляду суду першої інстанції необхідно «ретельно перевірити доводи позивача та з урахуванням належно оцінених позицій учасників справи вирішити спір відповідно до вимог закону».

Додамо, що 12 грудня Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов ДІУ до ТОВ «Яблуневий дар» і Дельта Банку в справі №910/25493/15 про визнання недійсним правочину про зарахування зустрічних вимог, здійсненого на підставі заяви ТОВ «Яблуневий дар». Як третя особа в цьому спорі знову ж таки фігурує CFSIT.

Згідно з судовими матеріалами, Дельта Банк передав у заставу для ДІУ права вимоги до ТОВ «Яблуневий дар» за договором мультивалютної кредитної лінії №НКЛ-2005469/2 від 19.07.2012 (кредитний ліміт по якому у червні 2013 року був зменшений до 19,7 млн євро).

Після визнання Дельта Банку неплатоспроможним ТОВ «Яблуневий дар» надіслало банку заяву про часткове припинення зобов’язань щодо сплати заборгованості за договором мультивалютної кредитної лінії на суму 6,5 млн євро шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог.

Госпсуд м. Києва свою відмову задовольнити позов ДІУ обгрунтував тим, що позивач не набув право вимоги за договором №НКЛ-2005469/2 (укладеним між Дельта Банко і ТОВ «Яблуневий дар»), оскільки судовим рішенням в справі №910/6052/16 було визнано недійсним договір застави майнових прав між Дельта Банком і ДІУ (на підставі того, що цей правочин укладався без погодження з НБУ).

Звернемо також увагу, що 7 грудня Госпсуд Львівської області задовольнив позов ліквідатора Дельта Банку до ТОВ “Яблуневий дар” у справі №914/3300/16 та визнав недійсною заяву ТОВ «Яблуневий Дар» №3 від 09.02.2015 про припинення зобов`язань щодо сплати боргу перед Дельта Банком (за договором кредитної лінії №ВКЛ-2005469 від 21.01.2011) на 13,1 млн дол внаслідок зарахування зустрічних однорідних вимог (як зазначалося, ТОВ “Яблуневий дар” отримало від CFSIT права вимоги до Дельта Банку за низкою акредитивів).

Нагадаємо, ТОВ «Танк Транс» і ТОВ «Яблуневий дар» пов’язані з групою T.B. Fruit Тараса Барщовського.

ФГВФО заявляв, що T.B. Fruit хоче «схлопнути» борги і права вимоги до Дельта Банку на 100 млн євро.

09.07.2018 ФГВФО провів «голландський» аукціон з продажу прав вимоги Дельта Банку за низкою кредитних договорів з юрособами на 6 млрд грн. Попри те, що ціна на актив знижувалася в 5 разів (до 1,2 млрд грн), покупців не знайшлося.

У заставі - в т.ч. товари в обороті (концентрат яблуневого соку у Львівській, Вінницькій та Хмельницькій областях); цехи розливу соків, з переробки ягід та фруктів, з виробництва плодово-ягідного пюре, консервів (Львівська область), обладнання з виробництва яблучного концентрату (Львівська область), земельні ділянки, транспорт тощо.

Коментарі
Додати коментар