До новин

НБУ наказав 3 банки за порушення законодавства з фінмоніторінгу

01 лютого, 2019
Резонансні справи
НБУ наказав 3 банки за порушення законодавства з фінмоніторінгу

Національний банк України (НБУ) у січні 2019 року наклав штраф 14,38 млн грн на АТ «Універсал банк», а також 200 000 грн – на АТ «Правекс банк» та до АТ «Юнекс банк» застосував захід впливу у вигляді письмового застереження.

Про це пише інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» із посиланням на повідомлення на сайті НБУ.

Як зазначається, штраф у розмірі 14,38 млн грн на АТ «Універсал Банк» накладено за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу.

«Вона  полягає у проведенні клієнтами банку фінансових операцій з переказу коштів, які містять ознаки відмивання, у сумі близько 2,8 млрд грн. Основний обсяг зазначених операцій проведено у період з червня 2016 до травня 2017 років. Ці операції проводились, зокрема, на підставі документів, які містять недостовірну інформацію або за відсутності будь-яких підтверджуючих документів. Вони проводились  з метою перерозподілу фінансових потоків, отриманих від контрагентів за один вид товарів (послуг) для подальшого перерахування коштів  іншим контрагентам за зовсім інші товари (послуги)», – пояснюють у НБУ.

При цьому банк продовжував обслуговувати тих клієнтів, щодо яких прийнято рішення про припинення ділових відносин (цим клієнтам встановлено неприйнятно високий ризик), що свідчить про формальний підхід банку до виконання вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу. 

Так, протягом близько місяця після прийняття банком таких рішень клієнтами банку проведено фінансові операції на загальну суму близько 266 млн грн. 

Крім того, окремі клієнти банку та їх контрагенти фігурують у кримінальних провадженнях,  як підприємства, що мають ознаки фіктивності, та як учасники незаконної діяльності, пов’язаної із виведенням готівки, наданням послуг по мінімізації податкових зобов'язань та конвертуванням грошових коштів, пособництві в ухиленні від сплати податків, незаконному виведенню безготівкових коштів.

У той же час, штраф у 200 000 грн до Правекс банку було застосовано за нездійснення банком належного аналізу фінансових операцій з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

Крім того, до Юнекс банку, а також до віщенаведених двох фінустанов було направлено письмові застереження.

Так, до Юнекс банку було застосовано зазначений захід впливу через невиконання обов`язку виявляти, відповідно до внутрішніх документів з питань фінансового моніторингу, факт належності клієнтів до національних публічних діячів, а також до їх близьких осіб або осіб, пов`язаних з національними публічними діячами під час здійснення ідентифікації, верифікації. Крім того, фінустанова отримала застерження від регулятора за  невиявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, а також за порушення строку надання спеціально уповноваженому органу додаткової інформації.

Коментарі
Додати коментар