До новин

За рішенням суду Нафтогаз зобов'язаний виплатити Коломойському 100 мільйонів

04 лютого, 2019
Резонансні справи
За рішенням суду Нафтогаз зобов'язаний виплатити Коломойському 100 мільйонів

У кінці минулого року Лондонський міжнародний арбітражний суд виніс так зване «друге проміжне рішення» у справі між НАК «Нафтогаз України» і кіпрськими акціонерами ПАТ «Укрнафта» Ігоря Коломойського (Littop Enterprises Ltd, Bridgemont Ventures Ltd, Bordo Managament Ltd, Balliotti Enterprises Ltd і Renalda Investments Ltd). Відповідно до нього, «Нафтогазу» належить виплатити «кіпріотам» 2,712 млн фунтів стерлінгів (за поточним курсом - 97 млн ​​грн) як компенсацію.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Економічну правду.

Навесні минулого року Лондонським міжнародним судом було прийнято так зване «перше проміжне рішення». Ним було частково скасовано акціонерну угоду, підписану в 2010 році «Нафтогазом» і кіпрськими компаніями.

Зокрема, було скасовано статтю 9 угоди в частині, що стосується обрання голови правління «Укрнафти» із запропонованих міноритаріями (компаніями Коломойського) кандидатів.

Також Лондонський суд скасував положення, яке передбачало за міноритарними акціонерами «Укрнафти» право на призначення 5 з 11 членів наглядової ради компанії (при кворумі в 8 членів НР).

Відповідно до «другого проміжного рішення», крім виплат кіпрським компаніям, «Нафтогаз» зобов'язаний також сплатити арбітражні витрати у розмірі 350 тис фунтів (12 млн грн).

«Якщо будь-яка частина з цієї суми була раніше оплачена позивачами (компаніями Коломойського), «Нафтогаз» зобов'язаний негайно сплатити цю суму позивачам», - йдеться у рішенні суду.

З моменту винесення «другого проміжного рішення» «Нафтогаз» розглядав можливість його оскарження, але юридичних підстав для цього знайдено не було.

Відповідно до рішення англійського суду, відсотки і суми, які повинні бути сплачені «Нафтогазом» на підставі «другого рішення» (нараховуються за ставкою 2% + Libor) додаються кожні три місяці починаючи з моменту першого рішення Лондонського суду - квітня 2018 року.

Нагадаємо, влітку 2015 року міноритарні акціонери «Укрнафти» подали позов до Лондонського суду з вимогою зобов'язати «Нафтогаз України» дотримуватися умов підписаної між ними акціонерної угоди.

Головною з умов цієї угоди було те, що глава правління «Укрнафти» повинен обиратися з числа кандидатур, запропонованих міноритаріями.

НАК «Нафтогаз України» належить 50% + 1 статутного фонду «Укрнафти».

Littop Enterprises Ltd, Bridgemont Ventures Ltd, Bordo Managament Ltd, Balliotti Enterprises Ltd і Renalda Investments Ltd - разом володіють 42% акцій ПАТ.

За підсумками розгляду спору щодо акціонерної угоди в кінці 2018 року «Нафтогаз» і міноритарії «Укрнафти» розпочали новий процес в Лондонськомусуді, в якому вимагають один з одного відшкодування збитків. Розмір вимог поки невідомий.

Коментарі
Додати коментар