До новин

Регулятор оштрафував банк Тігіпка

04 лютого, 2019
Резонансні справи
Регулятор оштрафував банк Тігіпка

Національний банк України наклав штраф на Універсал Банк (Київ) в розмірі 14,38 мільйона гривень за вчинення ризикової діяльності в сфері фінансового моніторингу на загальну суму близько 2,8 мільярда гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Інтерфакс-Україна.

За даними НБУ, штрафник проводив клієнтам фінансові операції з переказу коштів, які містять ознаки відмивання, в сумі близько 2,8 млрд грн. При цьому основний обсяг зазначених операцій припадав на період з червня 2016 року по травень 2017 року.

«Ці операції проводилися, зокрема, на підставі документів, що містять недостовірну інформацію або при відсутності будь-яких підтверджуючих документів. Вони проводилися з метою перерозподілу фінансових потоків, отриманих від контрагентів за один вид товарів (послуг) для подальшого перерахування іншим контрагентам за зовсім інші товари (послуги)», - зазначає НБУ.

Більш того, відзначає Нацбанк, Універсал Банк продовжував обслуговувати тих клієнтів, у відношенні яких прийняв рішення про припинення з ними ділових відносин (цим клієнтам встановлено неприйнятно високий ризик), що свідчить про формальний підхід фінустанови до виконання вимог законодавства в сфері фінансового моніторингу.

«Протягом близько місяця після прийняття Універсал Банком такого рішення цим клієнтам проведені фінансові операції на загальну суму близько 266 млн грн», - констатував регулятор.

Крім того, окремі клієнти банку і їхні контрагенти фігурують в кримінальних процесах як підприємства, що мають ознаки фіктивності, та як учасники незаконної діяльності, пов'язаної з виведенням готівки, наданням послуг з мінімізації податкових зобов'язань та конвертацією грошових коштів, пособництві в ухилянні від сплати податків, незаконне виведенню безготівкових коштів.

Нацбанк також виніс відносно Універсал Банку письмове застереження за порушення вимог щодо ідентифікації, верифікації та вивчення клієнтів, в тому числі клієнтів банку - громадських діячів і за невиконання обов'язку відмовитися від обслуговування клієнтів у випадках, передбачених законодавством з питань фінансового моніторингу.

При цьому "Універсал Банк" пояснює застосування до нього штрафних санкцій Національного банку діяльністю фінустанови в період володіння колишніх акціонерів і менеджменту, про це повідомляє прес-служба фінустанови.

Нагадаємо, Нацбанк в лютому 2018 року оштрафував ТАСкомбанк на 6,08 млн грн за виявлені ознаки ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу. Крім цього, регулятор прийняв рішення про невідповідність глави правління ТАСкомбанку Катерини Мелеш і відповідальною за фінансовий моніторинг Марини Сокової вимогам законодавства.

Коментарі
Додати коментар