До новин

Ліквідність банківської системи знизиться через виплати за держборгами

11 лютого, 2019
Борги
 Ліквідність банківської системи знизиться через виплати за держборгами

НБУ очікує в найближчі три роки подальше проведення досить жорсткої монетарної політики для забезпечення зниження інфляції до цільового рівня в 2020 році.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Водночас, як зазначається, за базовим сценарієм така жорсткість буде поступово зменшуватись на тлі послаблення інфляційного тиску.

«Очікується зниження ліквідності банківської системи, що відобразиться на основних операціях НБУ з регулювання ліквідності. Головними чинниками такого зниження буде здійснення урядом значних виплат за зовнішніми зобов’язаннями упродовж наступних двох років та збільшення готівки в обігу на тлі зростання трансакційного попиту. Це зумовить зростання попиту банків на кредити рефінансування та зменшення обсягу випуску депозитних сертифікатів НБУ. У період переходу з одного стану ліквідності в інший її позиція може бути нестійкою», - уточнює НБУ.

Нацбанк зауважує, що незважаючи на розвиток безготівкових розрахунків, попит на готівку підтримується підвищенням реальних доходів населення та рівня цін. Очікується збільшення готівки в касах банків з огляду на поширення використання платіжних карток та відповідно збільшення необхідних для цього готівкових коштів у банкоматах. Разом зі зростанням коррахунків банків це призведе до приросту грошової бази на рівні 11% у 2019 році та понад 6% у 2020 та 2021 роках.

«Зниження інфляційного тиску супроводжуватиметься поступовим пом’якшенням монетарних умов, що в свою чергу сприятиме послабленню РЕОК гривні у 2020-2021 роках. Ключова ставка в реальному вираженні знижуватиметься з поточного (9-10%) до нейтрального рівня (близько 3%) у середньостроковій перспективі», - констатує НБУ.

Коментарі
Додати коментар