До новин

НБУ заборонив керівникам банків-банкрутів очолювати фінустанови в майбутньому

16 червня, 2015
Банкрутство фінустанов
НБУ заборонив керівникам банків-банкрутів очолювати фінустанови в майбутньому

Національний банк України своєю постановою № 357, яка набула чинності 6 червня, заборонив керівникам збанкрутілих кредитних установ у наступні три роки з моменту їх банкрутства займати керівні посади в будь-якому банку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на FinMaidan.

Таким чином, Національний банк обрав шлях максимальних санкцій до власників та керівників збанкрутілих банків з метою позбавити їх можливості повернутися на ринок на «перших ролях».

Такі обмеження будуть запроваджені, якщо: в банк введена тимчасова адміністрація через неусунення порушень протягом 180 днів після визнання його проблемним; різко скоротився капітал; не виконувалися зобов'язання перед клієнтами.

Якщо банк «помер» через ризиковану діяльність або відмивання грошей, то заборона триватиме до десяти років. Ці обмеження доповнили можливість кримінальної відповідальності, яка з березня 2015-го загрожує банкірам, які довели банки до неплатоспроможності.

Однак, згідно із постановою, робота в банку на момент банкрутства ще не закриває кар'єрний ріст відразу всім цим людям. Згідно з пунктом 15 глави 2 «Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів», керівникам банку треба пропрацювати мінімум шість місяців протягом року до моменту банкрутства, щоб зіпсувати репутацію.

У прес-службі НБУ пояснили, що у власників і керівників тих банків, які були визнані неплатоспроможними навіть до набуття чинності постанови № 357, ділова репутація буде вважатися зіпсованою.

Коментарі
Додати коментар