До новин

НБУ: Рішення ВС про незаконність банкрутства Златобанку порушить права вкладників

15 лютого, 2019
Резонансні справи
НБУ: Рішення ВС про незаконність банкрутства Златобанку порушить права вкладників

Рішення Верховного суду про визнання незаконним виведення «Златобанку» з ринку порушує права вкладників банку та його кредиторів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Нацбанку.

Крім цього, регулятор вважає, що це жодним чином не відновить платоспроможності банку та не поверне його на банківський ринок.

«Водночас замість законодавчо визначеної ліквідаційної процедури судом породжується правова невизначеність, яка нівелює дію законів. Це, зі свого боку, призводить до порушення прав вкладників і кредиторів, які через подібні судові рішення, вже не будуть в змозі отримати в ході передбаченої законодавством ліквідаційної процедури банку свої кошти», — повідомили у Нацбанку.

Там зазначають, що наразі очікують повного тексту рішення суду, у якому сподіваються прочитати подальші пояснення. Очікується, що банк не повернеться на ринок та не відновить банківської діяльності, проте зможе зберегти за собою юридичну особу, тобто уникне ліквідації.

Нагадаємо, що 11 лютого стало відомо, що Верховний суд визнав незаконним виведення з ринку «Златобанку» та визнання його банкрутом.

Зазначимо, що «Златобанк» визнали неплатоспроможним у 2015 році. За даними Нацбанку, банк належить Якіменко О.А. Водночас за даними журналістів «Наших грошей» кінцевим власником банку є Леонід Юришев — бізнес-партнер українського олігарха Ріната Ахметова.

13 березня 2018 року Верховний суд України визнав виведення банку«Хрещатик» з ринку незаконним. Проте банку не повернули ліцензію та не відновили його діяльність, оскільки не існує законодавчого механізму повернення банку на ринок.

Коментарі
Додати коментар