До новин

У ФГВФО розповіли, як виводились гроші вкладників з банку «Михайлівський»

21 лютого, 2019
Банкрутство фінустанов
У ФГВФО розповіли, як виводились гроші вкладників з банку «Михайлівський»

Заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування Наталія Рудуха розповіла про шляхи виведення грошей вкладників з банку «Михайлівський».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду.

За даними Рудухи, оціночна вартість активів ПАТ "БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ" виявилась  майже у 37 разів меншою, ніж заявлена у його бухгалтерській звітності. Якщо «на папері» активи «коштували» понад 5 113,5 млн грн, їх ринкова вартість, як було встановлено після запровадження тимчасової адміністрації, ледве перевищувала 138,6 млн грн.

Стрімке залучення коштів вкладників під необґрунтовано високі відсоткові ставки (подекуди вкладникам пропонували депозити під 37%), а також інші сумнівні види діяльності ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» у 2015 року привернули увагу Національного банку України.

У грудні 2015 р. банк «Михайлівський» було віднесено до категорії проблемних, а коли ситуація не поліпшилась, у травні 2016 року НБУ було ухвалене рішення про виведення банку з ринку.

Запровадження тимчасової адміністрації виявило, що відсотки за депозитами погашалися шляхом залучення нових депозитів, а коштів на повернення самих вкладів у банку не було. При цьому значну частину договорів було оформлено як тристоронні (по суті – договори фінансової позики) у яких юридичною особою, що приймала гроші, вказувався не сам банк, а фінансові компанії ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» (ІРЦ) та ТОВ «Кредитно-інвестиційний центр» (КІЦ), а банк виступав «повіреним». А за кілька місяців до початку виведення з ринку банк був вилучений з договорів взагалі. При цьому, частину договору, що містила ці дані, було надруковано надзвичайно дрібним шрифтом, розповіла Наталія Рудуха. Відтак, із приблизно 1,4 млрд грн таких псевдовкладів вкладникам було повернуто близько 800 млн грн – лише після внесення відповідних змін до законодавства.

Окрім того, напередодні запровадження тимчасової адміністрації було виведено заставне майно балансовою вартістю загалом на 2,6 млрд грн.

Для цього кільком компаніям було видано беззаставні кредити на 1,2 млрд грн, якими ті погасили взяті раніше у цьому ж банку забезпечені кредити. Частину цих позик було погашено «цінними» паперами компаній-позичальниць, що мали ознаки фіктивності, – загалом на 870 млн грн.

Нагадаємо, рішення про віднесення ПАТ "БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ" до категорії неплатоспроможних було ухвалено НБУ 23 травня 2016 року, того ж дня у банку було запроваджено тимчасову адміністрацію. Термін здійснення процедури ліквідації банку - 13.07.2016 - 12.07.2020. Станом на 01.02.2019 Фондом гарантування виплачено вкладникам 2 419,2 млн грн.

Коментарі
Додати коментар