До новин

НБУ виграв вже 1,2 мільярди в екс-власників Приватбанку

22 лютого, 2019
Борги
НБУ виграв вже 1,2 мільярди в екс-власників Приватбанку

Національний банк виграв 22 справи проти колишніх власників Приватбанку Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова щодо непогашених кредитів банку на загальну суму у 1,2 мільярда гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на інтерв'ю заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової «Новому времени».

«Ми виграли вже 22 справи на загальну суму 1,2 млрд грн. За 17 рішеннями вже розпочато процедуру стягнення заставного майна. За іншими справами потрібно пройти всі судові інстанції», — повідомила Рожкова.

Вона зазначила, що окрім судових спорів Національного банку з колишніми власниками Приватбанку існують судові позови самого банку проти Коломойського та Боголюбова, які ведуться у міжнародних судах. Водночас, в НБУ впевнені, що навіть у разі зміни політичної ситуації, розгляд справ проти екс-власників Приватбанку не припиниться.

13 лютого суд наклав арешт на майно колишніх власників Приватбанку у справі про незаконне привласнення ними 19 мільярдів гривень банківського кредиту. Серед арештованих активів — ділянки гірськолижного курорту «Буковель».

Зазначимо, що 21 лютого 2018 року Господарський суд Києва задовольнив позов ТОВ «Скорзонера» до Нацбанку і розірвав шість іпотечних договорів, укладених між НБУ і ТОВ «Скорзонера» в якості застави за зобов'язаннями Приватбанку перед регулятором по кредитах рефінансування.

12 лютого 2019 року стало відомо, що колишні власники Приватбанку незаконно вивели з-під застави у Нацбанку зерновий термінал на Одещині.

5 лютого стало відомо, що компанія колишніх власників Приватбанку відсудила у нього майже 25 мільйонів гривень.

Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов прямо чи опосередковано володіли понад 91,5% акцій Приватбанку. Інші належали міноритарним акціонерам, зокрема менеджменту на чолі з головою правління Олександром Дубілетом.

Нагадаємо, у грудні 2016 року Приватбанк був націоналізований рішенням українського уряду. У грудні 2017 року націоналізований Приватбанк подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Боголюбова, а також ряду компаній, які імовірно підконтрольні їм.

За словами Коломойського, він був вимушений сам запропонувати націоналізацію Приватбанку через «способи штучного зниження капіталізації банку» з боку НБУ.

Тодішня голова НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що екс-власники Приватбанку вивели 16 млрд гривень в ніч перед націоналізацією. Також повідомлялося, що Приватбанк перед націоналізацією вивів 110 мільярдів гривень через фіктивні компанії.

20 грудня 2017-го Високий суд Лондона вирішив арештувати активи Коломойського і Боголюбова у всьому світі на суму понад $2,5 млрд.

Арешт активів був виданий на підставі детальних доказів, наданих суду, з яких випливає, що Коломойський і Боголюбов шляхом проведення ряду незаконних операцій вивели з банку майже два мільярди доларів. У результаті цього кошти були перераховані компаніям, які їм таємно належали або перебували під їхнім контролем.

Компанія Kroll за результатами аудиту повідомила, що колишні менеджери Приватбанку вивели понад 5,5 мільярдів доларів. Кредити, які видавав Приватбанк юридичним особам, використовувались для придбання активів та фінансування бізнесу екс-акціонерів та груп пов’язаних з ними осіб в Україні та за кордоном. Схема діяла близько 10 років.

Коментарі
Додати коментар