До новин

У ФГВФО розповіли про масштабні схеми виведення грошей зі Златобанку

22 лютого, 2019
Банкрутство підприємств
У ФГВФО розповіли про масштабні схеми виведення грошей зі Златобанку

Про беззаставні кредитні договори та махінації з іпотекою – основні схеми виведення коштів зі «Златобанку» розповів заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Віктор Новіков.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

У ФГВФО наголошують, что на момент запровадження тимчасової адміністрації в АТ «Златобанк» обліковувалось понад 360 кредитних договорів більш як на 9,13 млрд грн. За більшістю з них заборгованість на той час уже була  прострочена, і станом на 1 січня 2019 р. погашено кредитів всього на 137,46 млн грн.

«1,4 млрд грн кредитів було видано банком взагалі без застави, а частина тих, що були забезпечені заставою, втратили її шляхом укладання менеджментом банку низки угод, що мають ознаки фіктивності. Загалом, уповноваженою особою Фонду було виявлено нікчемних правочинів на загальну суму 1,1 млрд грн, 4,3 млн дол США та 306,7 тис євро. Загалом із застави чи іпотеки банку було виведено ліквідного майна більш як на 1,6 млрд грн», - додали у Фонді.

Наслідком такої діяльності керівництва АТ «ЗЛАТОБАНК» стало те, що при балансовій вартості активів у 9,5 млрд грн їх реальна вартість, за оцінкою незалежних суб’єктів оціночної діяльності, не перевищила 1,6 млрд грн (у майже 6 разів менше балансової). При цьому загальна сума акцептованих кредиторських вимог до АТ «ЗЛАТОБАНК» становить 6,8 млрд грн, а сума гарантованих вкладів, яку Фонд уже виплатив вкладникам (станом на 01.02.2019), становить 826,3 млн грн.

«Тепер повернення цих коштів Фонду, а також виплати решті кредиторів опинилися під питанням – унаслідок ухвалення Великою Палатою Верховного суду постанови, якою, по суті, визнано неправомірність віднесення АТ «ЗЛАТОБАНК» до категорії неплатоспроможних», - повідомив Новіков.

Нагадаємо, АТ «ЗЛАТОБАНК» був визнаний неплатоспроможним відповідним рішенням правління Національного банку України від 13.02.2015. 14.02.2015 у банку запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації.

Як повідомляв інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація, суд постановив, що Златобанк визнали неплатоспроможним незаконно.

Читайте також: Чому банки, ліквідувати які забороняє суд, не можуть повернутися на ринок

Коментарі
Додати коментар