До новин

У ФГВФО розкрили нюанси продажу активів банків-банкрутів

25 лютого, 2019
Продаж
У ФГВФО розкрили нюанси продажу активів банків-банкрутів

Про особливості продажу Фондом гарантування нерухомості розповіла заступниця директора-розпорядника Світлана Рекрут.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду.

У Фонду гарантування за останні роки накопичився чималий досвід роботи з нерухомістю. Лише протягом 2017-2018 років було реалізовано понад 1,6 тис об’єктів на 3,62 млрд грн. Частка нерухомості у загальному портфелі активів банків, що ліквідуються, станом на 1 січня 2019 року становить 9% - це 21 млрд грн за балансовою вартістю і 13 млрд грн за даними незалежних оцінювачів. Земля становить половину цих активів, ще 30% - об’єкти комерційної нерухомості і 20% - житло.

Нерухомість нині є одним з найліквідніших активів. Покупці виявляють досить жвавий інтерес у всіх сегментах. Водночас, останнім часом почастішали випадки махінацій і крадіжок таких активів, у тому числі за допомогою реєстраторів і нотаріусів, про що Фонд гарантування повідомляє до правоохоронних органів і громадськості.

Говорячи про результати продажів Фонду гарантування, Рекрут пояснила, що визначення актуальної і точної ціни є однією з найбільших проблем на ринку нерухомості не лише для Фонду гарантування, а й для кожного продавця. Адже надто багато факторів впливає на оцінку нерухомості. Реалізація Фондом активів через відкриті аукціони у системі ProZorro.Продажі дозволяє максимально точно визначити ціну нерухомості відповідно до умов ринку на момент продажу. Фонд здійснює продажі і через англійські аукціони, і через голландські. Саме голландський аукціон дозволяє швидко знайти ринкову вартість активу і якщо він привабливий то цей вид аукціону дає змогу перекупити лот за більшу вартість іншим учасникам торгів.

Зараз Фонд гарантування здійснює продаж активів понад 90 банків. Найбільше нерухомості, яку Фонд нині здає в оренду і готує до реалізації, залишається на балансі ВТБ банку, ліквідація якого розпочалася 19 грудня 2018 року (див. презентацію).

Як повідомляв інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація, ФГВФО продав активи «Форуму» на 12,7 млрд грн зі знижкою 99% екс-главі Нацкомфінпослуг.

Коментарі
Додати коментар