До новин

Російський ВТБ втратив $260 мільйонів через банкрутство української «дочки»

28 лютого, 2019
Банкрутство фінустанов
Російський ВТБ втратив $260 мільйонів через банкрутство української «дочки»

Державний російський банк «ВТБ» через банкрутство своєї української «дочки» зазнав збитків у 17,3 мільярда рублів (263,5 мільйона доларів).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на інформацію, яку банк надав у своїй фінансовій звітності за 2018 рік.

Там зазначають, що загальна вартість його активів в Україні складала 13,1 мільярда рублів (199 мільйонів доларів), а зобов’язань майже 15 мільярдів рублів (228 мільйонів доларів).

Загалом група «ВТБ» у 2018 році отримала 178,8 мільярда рублів (2,72 мільярда доларів) чистого прибутку, тобто прибуток російської банківської групи зріс на 48,9% за рік.

27 листопада 2018 року Національний банк України визнав «ВТБ банк» в Україні неплатоспроможним.

28 листопада Фонд гарантування ввів до збанкрутілого банку тимчасову адміністрацію та почав процес розрахунку з вкладниками.

12 вересня 2018 року стало відомо, що Київський апеляційний суд наклав арешт на акції українських «дочок» російських банків «ВТБ», «Промінвестбанк» та «Сбербанк» для виконання рішення Гаазького арбітражу за позовом колишнього голови ПриватБанку та інших українських компаній, що втратили активи внаслідок анексії Криму.

Після цього російський державний «Внешэкономбанк» направив позов проти України до Стокгольмського арбітражу через «експропріацію» активів.

Також зазначається, що російські державні банки оскаржують рішення Київського суду у Верховному суді України.

29 січня 2019 року Верховний суд надав дозвіл конфісковувати майно російських державних банків «Сбербанк», «Промінвестбанк» та «ВТБ»

Як відомо, Третейський суд у Гаазі зобов'язав Російську Федерацію відшкодувати низці українських компаній збитки за анексію Криму. Зокрема, мова йшла про суму у 159 мільйонів доларів.

«ВТБ» запровадили комісію на зняття готівки 6 листопада 2018 року через проблеми з платоспроможністю. Зокрема, банк не може продати активи, передані йому у заставу, через рішення українського суду про їхню заморозку.

Як повідомлялося, суд дозволив стягнути з російських банків компенсацію за втрачені в Криму активи.

Росію визнали відповідальною за порушення прав українських інвесторів, починаючи з 21 березня 2014 року, коли Володимир Путін підписав указ про анексію Криму.

Позов проти Росії подавали 18 українських компаній, а також одна фізична особа.

Коментарі
Додати коментар