До новин

Депутати Ради попросили ГПУ розслідувати доведення до банкрутства Одеського заводу «Центроліт»

17 червня, 2015
Резонансні справи
Депутати Ради попросили ГПУ розслідувати доведення до банкрутства Одеського заводу «Центроліт»

Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації на своєму виїзному засіданні в Одесі звернулась до Генеральної прокуратури України з проханням провести ретельну перевірку обставин відчуження, розкрадання та знищення державного майна ВАТ «Одеський завод «Центроліт».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на заяву депутата Ради Бориса Філатова.

За його словами, перевірка повинна здійснюватись, починаючи із рішення господарського суду Одеської області від 15 жовтня 2001 року у справі № 17-2-18-21/01-1015 про банкрутство, також треба вжити заходів по захисту порушених прав держави, працівників підприємства, а також притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності.

Також депутати просять ГПУ:

- перевірити на наявність складу злочину у діях відповідних суддів, які виносили судові рішення, що призвели до порушення інтересів держави на Одеському заводі «Центроліт». У разі наявності підстав внести подання до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради юстиції щодо притягнення відповідних суддів до дисциплінарної відповідальності;

- встановити кінцевих бенефіціарів (вигодонабувачів) дочірнього підприємства «П.С.Ц. «Трейдінг ХандельгезмбХ», ТОВ «Одеський ливарний завод» та інших суб‘єктів, причетних до порушення інтересів держави на Одеському заводі «Центроліт», перевірити на наявність у їхніх діях складу злочину;

- забезпечити ретельне та неупереджене розслідування вже порушених кримінальних проваджень;

Крім того, Спеціальна контрольна комісія пропонує Міністерству юстиції України перевірити діяльність усіх арбітражних керуючих, ліквідаторів, що причетні до порушення інтересів держави на заводі «Центроліт», та у разі наявності підстав притягнути їх до відповідальності, аж до позбавлення ліцензії.

Враховуючи перебування у користуванні заводу великої земельної ділянки, депутати рекомендують Фонду державного майна України опрацювати питання внесення клопотання до господарського суду про зміну арбітражного керуючого – ліквідатора та/або перехід (повернення) до процедури санації (зокрема, у разі необхідності провести відповідну роботу з кредиторами цього підприємства – державними органами та установами: податкова, соціальні фонди тощо). У разі повернення до процедури санації вжити заходів по задоволенню вимог кредиторів, передусім погашення заборгованості перед колишніми працівниками по заробітній платі.

Також Комісія вирішила звернутись з проханням до Одеської міської ради, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру сприяти Фонду держмайна у визначенні правового статусу земельної ділянки, що перебуває у користуванні ВАТ «Одеський завод «Центроліт», вироблення плану заходів по забезпеченню ефективного та вигідного для держави та міської громади її використання.

Крім того, депутати постановили створити під головуванням народного депутата України Корнацького А.О. робочу групу з питань підготовки пропозицій щодо подальшого розвитку підприємств зі значною часткою держави у статутному капіталі, що перебувають у різних стадіях процедур банкрутства.

Коментарі
Додати коментар