До новин

Шахраї вигадали спосіб наживи на вкладниках неплатоспроможних банків

17 червня, 2015
Банкрутство фінустанов
Шахраї вигадали спосіб наживи на вкладниках неплатоспроможних банків

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб попереджає про випадки, коли шахраї обіцяють посприяти у швидкому отриманні депозиту в неплатоспроможному банку.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі ФГВФО.

Там нагадують, що, по-перше, відповідно до чинного законодавства, вкладники банків мають право на отримання гарантованої суми в межах 200 тис. грн. Ці кошти виплачуються всім, хто внесений до відповідного реєстру вкладників під час дії тимчасової адміністрації чи процедури ліквідації банку. По-друге, найчастіше шахрайство пов’язане з намаганнями злочинців ввести в оману людей і, за певну винагороду, ніби посприяти у позачерговому поверненні коштів із неплатоспроможного банку понад гарантовану суму.

«Відповідно до ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», виплата вкладів понад гарантовану суму відбувається у четверту чергу кредиторів. Їх джерелом є кошти, одержані в результаті ліквідації та реалізації майна неплатоспроможного банку. Наголошуємо, що за вкладами понад 200 тис. грн вкладнику потрібно протягом 30 днів з дня опублікування відомостей в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр» про відкликання банківської ліцензії, ліквідацію банку та призначення уповноваженої особи Фонду заявити про свої кредиторські вимоги до банку», - підкреслюють у Фонді, наголошуючи, що це єдиний законний механізм виплати коштів, а всі пропозиції щодо сприяння в отриманні коштів з неплатоспроможного банку в обхід визначеного порядку – є незаконними.

У зв’язку з цим Фонд гарантування радить повідомляти про такі факти до правоохоронних органів.

Коментарі
Додати коментар