До новин

Фонд гарантування планує у найближчі 6 місяців продати активи банків на 150 млрд грн

13 березня, 2019
Продаж
Фонд гарантування планує у найближчі 6 місяців продати активи банків на 150 млрд грн

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб має на меті у найближчі півроку виставити на продаж активи неплатоспроможних банків балансовою вартістю у 150 млрд грн.

Про це під час прес-конференції на тему "Продаж токсичних активів: 2% - поразка чи успіх?" сказав директор департаменту консолідованого продажу активів ФГВФО Тарас Єлейко, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

"Що стосується планів на найближчі півроку, то враховуючи той факт, що термін ліквідації багатьох неплатоспроможних банків підходить до кінця, ми плануємо виставити на ринок активів банків орієнтовно на 150 млрд грн по балансовій вартості", - сказав Єлейко.

Він зазначив, що це ті активи, які вже торгувались на індивідуальних торгах, потім були включені в пули вартістю 1 -1,5 млрд грн, але і в такому випадку не знайшли свого покупця. Єлейко зазначив, що ціна реалізації таких активів буде встановлюватись ринком та виходитиме з інтересів потенційних інвесторів до таких активів.

До підготовки продажу таких "укрупнених" пулів балансовою вартістю у 10 млрд грн будуть залучатись міжнародні радники.

Саме завдяки співпраці з міжнародними радниками Фонду гарантування вдалось реалізувати у середині грудня 2018 року пул активів збанкрутілих банків, загальна вартість яких становила 6 мільярдів гривень, за більш ніж 2% від вартості. Підготовку до продажу такого пулу здійснював американський радник FFN. У підсумку Фонд гарантування отримав за продаж цього пулу 130 мільйонів гривень. Згодом, у січні 2019 року, Фонд гарантування продав портфель непрацюючих корпоративних кредитів балансовою вартістю близько 8,0 млрд грн на Prozorro.sale чеському інвестору майже за 311 млн грн, однак теж із залученням міжнародного консультанта.

Як повідомлялося, всього впродовж 2018 року на торги було виставлено активів неплатоспроможних банків приблизно на 340 млрд грн за балансовою вартістю. Через систему торгів Prozorro.Продажі було виставлено майже 61,5 тис. лотів, з них продано 5,1 тис. У 2018 році відбулось успішних аукціонів на суму 6,3 млрд грн.

У 2019 році Фонд гарантування планує завершити ліквідацію понад 40 банків, які були передані в його управління під час кризи 2014-2016 років.

Як відомо, продаж активів (майна) банків, що ліквідуються, здійснюється відповідно до статті 51 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Із 1 лютого 2017 року всі без винятку лоти ФГВФО реалізуються через систему ProZorro.Продажі.

Коментарі
Додати коментар