До новин

Суд завадив Веревському купити активи Дельта Банку за 0,9 млрд грн

13 березня, 2019
Продаж
Суд завадив Веревському купити активи Дельта Банку за 0,9 млрд грн

Фінансова компанія «Скай» засновника аграрної компанії «Кернел» Андрія Веревського перемогла в аукціоні майданчика «Дебтекс Україна», погодившись заплатити 906 млн грн за активи Дельта Банку, однак ФК «Октант» за допомогою рішення Окружного адміністративного суду Києва заблокувала цю угоду.

Про це повідомили у Фонді гарантування вкладів фізосіб, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finclub.

Майданчик «Дебтекс Україна» («дочка» міжнародної компанії DebtX) 6 березня провела аукціон з продажу пулу активів ФГВФО балансовою вартістю 4,88 млрд грн.

На продаж були виставлені права вимог та інші майнові права за кредитними договорами юросіб, частина яких знаходиться в заставі Нацбанку і Укрексімбанку, а також дебіторська заборгованість. Йдеться, в основному, про кредити, видані Дельта Банком таким компаніям як «Іллічівський зерновий порт», «Іллічівська зернова компанія», «Стройбуд Іллічівськ» і «Одеський олійножировий комбінат». У заставі Дельта Банку за цими кредитами знаходяться виробничі комплекси з обладнанням і земельні ділянки.

Ці активи Фонд виставляв на індивідуальні торги в системі «ProZorro.Продажі». Але покупці не виявили інтерес і не купили ці активи в ході голландських аукціонів навіть з 80-відсотковою знижкою. Тому Фонд об'єднав їх в пул і залучив міжнародного консультанта DebtX.

Початкова ціна цього пулу на торгах 6 березня була встановлено на рівні 897,2 млн грн. Брати участь в аукціоні «Дебтекс Україна» захотіли три потенційні інвестори.

«Оскільки торги були заплановані за принципом голландського аукціону, то ціна могла впасти на 80% - до 179,5 млн грн, але вона навіть не опустилася до цього рівня. В ході конкурентного аукціону 6 березня торги були зупинені на рівні 215,3 млн грн, і в подальшому ціна виросла до 906,2 млн грн, тобто навіть перевищила стартовий рівень», - розповіла заступник директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут.

За її словами, переможцем аукціону стала фінансова компанія «Скай».

За даними YouControl, 100% статутного капіталу (7 млн ​​грн) ТОВ «Фінансова компанія Скай» належить ТОВ «Майсен», кінцевим бенефіціаром якої через швейцарську компанію Filstar Ltd. є засновник аграрної компанії «Кернел» Андрій Веревський.

За словами Рекрут, переможець аукціону повинен був протягом трьох днів підписати протокол торгів, але станом на 12 березня такий протокол так і не був підписаний.

«У ФГВФО надійшло рішення Окружного адміністративного суду Києва від 5 березня, яким суд заборонив Фонду підписувати договір з переможцем. Суддя Олексій Огурцов своєю ухвалою позбавив кредиторів Дельта Банку понад 900 млн грн коштів», - говорить вона.

Аукціон оскаржила фінансова компанія «Октант», яка навіть не брала участь в торгах.

Як випливає з ухвали Окружного адмінсуду Києва у справі №640/3688/19, ФК «Октант» попросила суд заборонити ПАТ «Дельта Банк» та ТОВ «Дебтекс Україна» вчиняти будь-які дії з проведення електронних торгів та оформлення результатів електронних торгів з продажу лота № debtX_8829, в тому числі заборонити формувати і підписувати протокол електронного аукціону, укладати з переможцем торгів договір купівлі-продажу активів Дельта Банку.

Нібито в пул були включені активи «неіснуючого (припиненого) зобов'язання». Позивач хотів виключити з цього лота права вимоги Дельта Банку за кредитним договором № НКЛ-2010632 від 27.06.2012 року. Суд погодився з цим клопотанням і задовольнив його в повному обсязі.

І хоча це рішення суду вступило в силу ще 5 березня, 6 березня ніхто не завадив проведенню аукціону, адже суд направив цю ухвалу до Єдиного реєстру судових рішень тільки 7-го числа, а оприлюднена вона була 11 березня.

ФК «Октант» на 100% належить ТОВ «Гектор-Груп» Артема Мартинюка.

Фонд регулярно стикається з такими спробами зриву аукціонів з продажу цінних об'єктів.

«З огляду на те, що домовитися або втрутитися в хід торгів неможливо, учасники аукціонів вдаються до хитрощів, таких як подібні рішення судів. Якщо цей аукціон буде остаточно зірвано, ми оголосимо повторний аукціон», - пообіцяла Рекрут.

Ухвала суду може бути оскаржена, але це не зупиняє його виконання.

Коментарі
Додати коментар