До новин

ФГВФО відзвітував про продаж великого пулу з 35 проблемних кредитів

14 березня, 2019
Продаж
ФГВФО відзвітував про продаж великого пулу з 35 проблемних кредитів

Прес-конференція на тему: «Продаж токсичних активів: 2% - поразка, чи успіх?» відбулась 12 березня у Києві. Під час прес-конференції йшлось про перший успішний продаж великого пулу з 35 проблемних кредитів (NPL), здійснений Фондом за допомогою іноземних радників - компанії First Financial Network Ukraine, LLC (дочірньою компанією First Financial Network.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Як йшлось на прес-конференції, ціна продажу згаданого пулу активів, а це заставлені в НБУ права вимоги за кредитними договорами неплатоспроможних банків, склала 130 млн грн (при початковій ціні у 235 млн грн). При цьому активи, що були виставлені на аукціон, раніше уже неодноразово безрезультатно виставлялися на торги: спершу - на індивідуальні (зі знижкою, що на останніх етапах сягала 80%), а після цього – у пулах вартістю 1-1,5 млрд грн (у цьому випадку знижка могла досягати 96% від вартості). Ці продажі виявилися безрезультатними, насамперед, через низьку якість пропонованих активів: наприклад, середній термін прострочення за вищезгаданими кредитами становив 4 роки і 3 місяці, до того ж більша частина з них – беззаставні.

«Для Фонду гарантування вкладів принциповим питанням є прозорість торгів і їх доступність для всіх потенційних покупців. Тому Фонд вдячний іноземним майданчикам, які прийшли на український ринок NPL, вивчили його і зробили все, щоб презентувати його у світі. Ми сподіваємось, що завдяки появі  нових покупців ми зможемо продавати такі активи за вищою ціною, якомога швидше закінчимо термінацію банків, і таким чином український банківський сектор зможе жити новим життям» - наголосив Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Костянтин Ворушилін.

Як зауважила Головний виконавчий директор компанії First Financial Network Бліс Морріс, ціна, за яку був проданий пул, - це ціна, визначена ринком. Порівнюючи продажі таких активів в Україні і в США, вона зауважила, що тип ціноутворення при продажі цього пулу був саме тим, на який і очікувалось від таких проблемних активів, - незалежно від того, чи йдеться про Україну, чи про США, чи про будь-яку іншу країну світу.

За словами директора з розвитку бізнесу чеської компанії APS Holding a.s. Мартіна Байера, коли йдеться про ціну продажу проблемних кредитів, важливо пам’ятати, що їх «проблемність» була закладена ще тоді, коли вони видавались банками, - з численними порушеннями правил кредитування (нагадаємо, дочірня компанія APS Holding придбала 24 січня 2019 року рекордний пул непрацюючих кредитів 21 банку балансовою вартістю близько 8 млрд грн через систему ProZorro.Продажі із залученням міжнародних радників - Exito Parnters і компанії Cohen & Company Financial Ltd).

Щодо подальших продажів великих пулів активів з залученням іноземних консультантів, то заступниця директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут повідомила: «90 банків, що зараз перебувають в управлінні Фонду, - це приблизно 400 млрд грн проблемних кредитів з урахуванням відсотків. Тому 2019 рік буде дуже динамічним для Фонду і дуже цікавим для всіх учасників ринку, оскільки цього року спливає термін ліквідації приблизно 40 банків. Відкриття українського ринку не тільки для локального, а й для зовнішнього гравця – це дуже перспективно для нашої держави».

За словами пезидента компанії First Financial Network Джона Морріса, що більше активів буде запропоновано ринку, то більше зацікавлення ринок до них виявить. Директор департаменту консолідованого продажу активів ФГВФО Тарас Єлейко повідомив, що упродовж цього кварталу Фонд планує виставити  на продаж за участі міжнародних радників 5 пулів великих корпоративних кредитів: 3 з них – це міжбанківські пули, ще 2 – пули, сформовані за принципом пов’язаності з однією юридичною особою, або пов’язані однією заставою (один із таких, наприклад, - пул кредитів, пов’язаних з одеським стадіоном «Чорноморець»). «Упродовж півріччя, з огляду на те, що термін ліквідації у багатьох банках добігає кінця, Фонд планує виставити на торги активи приблизно на 150 млрд грн за балансовою вартістю», - повідомив Тарас Єлейко.

Коментарі
Додати коментар