До новин

Суд повернув Фонду гарантування його позовну заяву до інсайдерів Імексбанку

15 березня, 2019
Банкрутство фінустанов
Суд повернув Фонду гарантування його позовну заяву до інсайдерів Імексбанку

Суд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Фонду гарантування, що діє як ліквідатор Імексбанку, та залишив без змін ухвалу попереднього суд, якою скаржнику було повернуто позовну заяву до колишніх бенефіціарів і топ-менеджерів Імексбанку про стягнення 18,98 млрд грн заподіяної шкоди.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на ЄДРСР.

Згідно з даними реєстру, 27 лютого Південно-західний апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Фонду гарантування, що діє як ліквідатор Імексбанку, та залишив без змін ухвалу Госпсуду Одеської області від 10.12.2018 (у справі №916/2733/18), якою скаржнику було повернуто позовну заяву до колишніх бенефіціарів і топ-менеджерів Імексбанку про стягнення 18,98 млрд грн заподіяної шкоди, яка, за версією ФГВФО, була спричинена Імексбанку діями вказаних пов`язаних з банком осіб під час вирішення питання «щодо реалізації кредитної політики за 76 кредитними договорами».

Серед відповідачів - у т.ч. Леонід Клімов - екс-власник “Імексбанку”, на сьогодні - нардеп, член комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності.

Суд першої інстанції повернув Фонду гарантування його позовну заяву на підставі того, що вона мала бути подана ліквідатором Імексбанку, а не самим Фондом. Крім того, Госпсуд Одеської області вказав на порушення правила об`єднання позовних вимог, оскільки “збитки банку спричинені діями пов`язаних з банком осіб окремо по кожному із 76 кредитних договорів, по кожному із яких пов`язані з банком особи приймали окремі рішення, які оформлені відповідними протоколами засідань наглядової ради банку та рішеннями кредитного комітету”.

Суд апеляційної інстанції не погодився з першим висновком Госпсуду Одеської області, але погодився з другим висновком.

“Колегія суддів відхиляє аргумент Фонду стосовно неможливості роз`єднання позовних вимог про солідарне стягнення з відповідачів суми шкоди, констатуючи, що цей довод входить у суперечність із фактичними обставинами, з якими ч.5 ст.52 ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» пов`язує можливість звернення до суду з позовом, та доказами звернення до кожного з відповідачів індивідуально з Вимогою в порядку ч.5 ст.52 Закону ст.58 ЗУ «Про банки і банківську діяльність», а не про солідарне стягнення з усіх пов`язаних осіб разом спірної суми збитків”, - йдеться в постанові Південно-західного апеляційного госпсуду від 27.02.2019.

За даними Фонду гарантування, на 01.01.2019 вкладникам "Імексбанку" в межах гарантійної суми було виплачено 4,2 млрд грн (95,5% запланованих виплат). Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку - 9,3 млрд грн.

ФГВФО повідомляв, що оціночна вартість активів "Імексбанку" становить менше 15% від суми, зафіксованої у бухгалтерській звітності банку: у той час, як «на папері» вартість активів, включених до ліквідаційної маси, складає 14,95 млрд грн, чотири незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у 2,1 млрд грн.

За даними Фонду, 90% корпоративних кредитів в "Імексбанку" - інсайдерські. Йдеться про 13,1 млрд грн. Єдине забезпечення за половиною портфелю – стадіон в Одесі ("Чорноморець").

ФГВФО констатував, що за кілька місяців до визнання "Імексбанку" неплатоспроможним з нього були виведені високоліквідні застави (у т.ч. нерухомість біля моря) по 41 кредиту юросіб-інсайдерів. Замість цього єдиним забезпеченням за договорами на суму 8,3 млрд грн став футбольний стадіон, тоді як незалежні оцінювачі оцінили його на рівні 1,2 млрд грн.

Фонд уточнював, що отримав стадіон "Чорноморець" як заставу по кредитах пов`язаних компаній, які видав "Імексбанк".

За даними НБУ, на середину березня-2018 борг "Імексбанку" по рефінансуванню становив 3,4 млрд грн.

Нацбанк заявляв, що забезпеченням по відповідним кредитам виступає в т.ч. стадіон «Чорноморець» та низка об’єктів комерційної нерухомості в Одесі.

Коментарі
Додати коментар