До новин

Закон про систему гарантування вкладів і виведення банків з ринку прийнятий за основу

19 червня, 2015
Законодавство
Закон про систему гарантування вкладів і виведення банків з ринку прийнятий за основу

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект про систему гарантування вкладів фізичних осіб і виведення неплатоспроможних банків з ринку, який є необхідною умовою надання другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на результати голосування в парламенті.

За прийняття за основу законопроекту №2045 проголосували 234 депутати, ще 231 депутат проголосував за те, щоб підготувати цей законопроект до другого читання за прискореною процедурою.

Міністр фінансів Наталія Яресько звернулася до депутатів з проханням підтримати швидку підготовку законопроекту, який є структурним маяком і має бути ухвалений до 30 червня.

Представляючи законопроект у Верховній Раді, заступник міністра фінансів з питань європейської інтеграції Артем Шевалєв сказав, що законопроект передбачає скорочення з трьох місяців до одного терміну виведення з ринку неплатоспроможного банку, впровадження системи кваліфікації для інвесторів у неплатоспроможні банки з метою усунення ненадійних гравців від купівлі банку, посилення умов, за яких банк може бути віднесений до категорії неплатоспроможних. Законопроект також передбачає, що вкладники можуть діставати доступ до своїх вкладів не пізніше 20 днів з моменту виведення банку з ринку, будуть введені централізовані аукціони з продажу активів банків, які були передані до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) і обмежена можливість великих вкладників зловживати системою гарантування вкладів шляхом дроблення своїх вкладів. Крім того, законопроект уточнює нормативне регулювання, що дасть змогу прискорити процес виведення неплатоспроможного банку з ринку, а також змінить послідовність задоволення вимог кредиторів шляхом включення пов'язаних з банком осіб в останню чергу.

Як повідомлялося, законопроект, зокрема, передбачає прискорення початку виплати вкладникам гарантованої суми у разі ліквідації банку шляхом зменшення термінів формування і затвердження реєстрів вкладників відповідно з трьох днів до одного і з шести до трьох. При цьому виплати повинні починатися наступного дня після затвердження реєстру вкладників замість семи днів, встановлених раніше. Крім того, пропонується ввести прискорену ліквідацію неплатоспроможного банку і заборонити можливість продовження терміну перебування банку в статусі проблемного.

Проектом також пропонується з 1 січня 2016 року скоротити термін введення тимчасової адміністрації з трьох місяців до одного. Крім того, з 1 січня 2017 року передбачено розширення суб'єктного складу, на який поширюються гарантії ФГВФО, за рахунок фізичних осіб-підприємців щодо банків, віднесених до категорії неплатоспроможних після 1 січня 2017 року.

При цьому законопроект передбачає розширити перелік підстав, за яких ФГВФО не відшкодовує кошти за вкладами - дроблення вкладів, розміщення коштів шляхом шахрайства та інших протиправних дій, що є предметом кримінального провадження або перебувають під арештом.
Коментарі
Додати коментар