До новин

"Турбоатом" не може розірвати із збанкрутілим Актив-Банком договір застави на $2,8 млн

02 лютого, 2015
Резонансні справи
"Турбоатом" не може розірвати із збанкрутілим Актив-Банком договір застави на $2,8 млн

Київський апеляційний господарський суд 21 січня 2015 року відмовив ВАТ "Турбоатом" у вимозі розірвати договір застави, згідно якого у ПАТ "Комерційний банк "Актив-Банк" з 2011 року знаходяться 2,84 млн доларів.

Про це повідомляє інформаційний портал "Банкрутство & Ліквідація" із посиланням на ухвалу суду.

За інформацією "Наших Грошей", у березні 2011 року ПАТ "Укргідроенерго" придбало у "Турбоатома" проектування, поставку та встановлення установок для реконструкції турбін для ДніпроГЕС-2. Цей контракт сторони уклали в рамках позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Згідно з контрактом, "Турбоатом" зобов’язався гарантувати, що контракт буде виконаний і аванс у розмірі 22,61 млн гривень буде використаний за призначенням.

Для цього "Турбоатом" уклав договір із Актив-Банком про надання банківської гарантії, що у випадку невиконання "Турбоатомом" своїх зобов’язань, банк поверне "Укргідроенерго" кошти.

Цей договір передбачав передачу банку в заставу майнових прав на грошові кошти у сумі 2,84 млн доларів (станом на 22 квітня 2011 року було еквівалентно 22,61 млн гривень).

Через значне зниження курсу гривні відносно долару США "Турбоатом" звернувся до Актив-Банку із проханням зменшити суму застави, але банк проігнорував це звернення. Тому влітку 2014 року "Турбоатом" подав позов до суду з вимогою розірвати договір застави.

Суди перших двох інстанцій у задоволенні позову "Турбоатому" відмовили. Вони вказали, що незмінність курсу гривні до іноземних валют законодавчо не закріплена, тому при укладанні договору застави сторони приймали на себе певні ризики. Суди не побачили усіх обов’язкових умов для розірвання договору застави, передбачених ч.2 ст. 652 Цивільного кодексу України.

75% акцій "Турбоатому" належить Фонду держмайна, ще 15% належить кіпрській компанії Linfot Limited, яку пов'язують із групою Костянтина Григоришина.

ПАТ "Комерційний банк "Актив-Банк" заснували брати Андрій та Сергій Клюєви, на початку 2013 року вони продали фінустанову міноритарію Данилу Волинцю.

Як раніше повідомляв інформпортал "Банкрутство & Ліквідація", Національний банк України 23 грудня ухвалив постанову про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Актив-Банку, що входить до групи середніх.

Джерело фото: visnyk.zp.ua

Коментарі
Додати коментар