До новин

Яресько заперечує: МВФ не вважає державним «борг Януковича»

26 червня, 2015
Борги
Яресько заперечує: МВФ не вважає державним «борг Януковича»

Міністр фінансів України Наталія Яресько спростувала повідомлення ЗМІ, що нібито частину заборгованості України перед РФ віднесено до державного боргу.

Про це глава Мінфіну заявила під час спілкування з журналістами, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Такого рішення не було», - сказала Яресько і додала: «Я вас прошу: подивіться на офіційний сайт Міжнародного валютного фонду і на цитати голови і заступника голови Міжнародного валютного фонду з цього питання». Вона наголосила, що нових заяв від керівників МВФ з цього питання не надходило, отже - позиція не змінилася.

Нагадаємо, наприкінці 2013 року при правлінні президента Віктора Януковича Росія викупила облігації України на $3 млрд. Це були суверенні євробонди зі «сміттєвим» рейтингом. І угоду було ухвалено за три місяці до втечі Януковича з України. Борг має бути погашений до кінця цього року.

23 червня 2015 року ЗМІ оприлюднили повідомлення, що нібито чиновники Міжнародного валютного фонду вважають борг України перед Росією на 3 млрд доларів державним, а не приватним, тому він не підлягає реструктуризації.

Раніше такого рішення домагалася Росія. Державний статус боргу означає, що він має бути виключений з переговорів про реструктуризацію і погашений у грудні цього року. У свою чергу Київ наполягав, що бонди слід розглядати за британським законодавством і віднести їх до приватних. За правилами МВФ, країни, які отримують від фонду допомогу, зобов'язані виплачувати свої державні борги вчасно.

В той же час фонд підтримав Україну у її намаганнях реструктуризувати борги перед приватними кредиторами і пообіцяв їй фінансову допомогу, навіть якщо вона не виплатить такі борги вчасно.

Коментарі
Додати коментар