До новин

Держава може повернути собі найбільшого в Україні експортера борошна

02 липня, 2015
Резонансні справи
Держава може повернути собі найбільшого в Україні експортера борошна

Вищий господарський суд України переніс на 8 липня слухання в справі Державної акціонерної компанії «Хліб України» проти Тальнівської міської ради Черкаської області.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на ухвалу суду.

Сторони сперечаються за флагмана борошномельної промисловості України Тальнівський комбінат хлібопродуктів. Підприємству належить 22% експорту українського борошна. ДАК «Хліб України» вважає підприємство державним, а міська рада Тального – приватним. Фактично, міська рада виступає проти держави на боці приватної особи.

Свого часу Верховна Рада України внесла Тальнівський комбінат хлібопродуктів до переліку таких, які не підлягають приватизації. Однак у 2010 році виконком Тальнівської міської ради, перевищивши повноваження, ухвалює рішення видати структурам екс-регіонала, депутата Черкаської обласної ради, уродженця Донецька Олександра Короткова свідоцтва на право приватної власності. Розпочинається процедура банкрутства і підприємство переходить у власність Короткова. Як повідомляли місцеві ЗМІ, арбітражний керуючий Віктор Лагутін розповідав, що Тальнівський КХП дістався екс-регіоналу за 17 мільйонів гривень. Незалежні експерти оцінюють його справжню ціну в понад 200 мільйонів.

Ставши власником, Коротков отримав у минулому році 322 мільйони гривень доходу (за даними Державної казначейської служби). З нього сплатив податків на суму 2 мільйони 700 тисяч гривень. Тобто 0, 84% від доходу. В той час, державні підприємства платять 32% податків. Тобто, якби підприємство було державним, воно би сплатило 103 мільйони податків. Натомість Коротков сплатив у 2014 році трохи менше 3 мільйонів гривень. При цьому, як найбільший експортер борошна, отримав від держави 29 мільйонів повернутого податку на додану вартість.

«Міський голова Тального Олександр Біленко повинен сидіти у в'язниціза таке рішення. Я не вірю своїм очам. Державний орган – Тальнівська міська рада ухвалює рішення на користь олігарха Короткова і щосили відстоює його інтереси в судах», - коментує у суді народний депутат Максим Поляков.

Якщо 8 липня суддя Вищого господарського суду П. А. Гончарук скасує свідоцтво на право приватної власності, держава може отримати щороку понад 100 мільйонів гривень податків. Окрім того з аукціону можна буде продати підприємство за справжньою ціною, а не за суму менше 1 мільйона доларів, за яке його привласнив Коротков.

Кримінальна справа за фактом приватизації Тальнівського КХП знаходиться на розгляді в Генеральній прокуратурі.

Нагадаємо, Олександр Коротков в 2010 році був обраний до Черкаської обласної ради від Партії Регіонів. Був заступником голови районного осередку регіоналів. Товаришував із колишнім одіозним губернатором Сергієм Тулубом, який нині у розшуку.

Коментарі
Додати коментар