До новин

Тепломережу Мелітополя намагаються збанкрутити напередодні опалювального сезону

06 липня, 2015
Законодавство
Тепломережу Мелітополя намагаються збанкрутити напередодні опалювального сезону

Опалювальний сезон у Мелітополі під загрозою зриву. Сьогодні вже другий місяць літа, а ТОВ «Мелітопольські теплові мережі» ще не витратило ані копійки на підготовку мереж до нового сезону. А все тому, що рахунки підприємства арештовані.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на директора ТОВ Костянтина Тюріна.

За його словами, державна політика спрямована на те, щоб збанкрутувати теплопостачальні компанії.

На сьогодні, за інформацією директора, НАК «Нафтогаз України» ініціює банкрутство 33 теплопостачальників. На щастя, в цьому списку немає мелітопольської тепломережі. Проте стан справ на підприємстві близький до катастрофічного. Рахунки арештовані, вже місяць підприємство знеструмлено через борг перед енергетиками. Він становить 3,9 млн грн. Адмінкорпус живиться від електрогенератора. Робочий день на підприємстві скорочено до 12:00. Борг перед працівниками підприємства по зарплаті становить 2,5 млн грн.

«Ми ж ні грама, ні копійки не витратили на підготовку до зими. У мене 30 поривів, а я три з них не можу закрити, тому що мені не вистачає коштів на «соляру». Люди взагалі не отримують зарплатею, - скаржиться Тюрін.

За його словами, президент Петро Порошенко підписав закон про банкрутство підприємств. «Так от, там чітко розписана процедура. Цей Закон говорить, якщо підприємство знаходиться під процедурою банкротсва, то при укладанні договору на опалювальний період місто зобов'язане закласти майно, ціна якого буде відповідати розміру 2-3-місячного споживання газу підприємством. Це від 30 до 40 млн грн для нас. Ось вони потихеньку підібралися до комунального майна», - розмірковує пан директор.

Треба зауважити, що всупереч закону про можливе списання пені та штрафів, нарахованих теплопостачальникам в 2014 році, у разі, якщо вони розрахуються повністю по тілу боргу, НАК «Нафтогаз Україна» знімає з арештованих рахунків мелітопольської тепломережі в першу чергу саме суму пені та штрафів. Таким чином, тепломережа вже заплатила близько 9 млн грн штрафів і пені із загальної суми в 12 млн.

«Я писав у всі інстанції та Арсену Авакову (голова МВС) і міністру юстиції Петренко (Павлу), їздив у Київ. Потрапити на прийом до якогось заступника міністра практично неможливо. Так, прийом заступника міністра юстиції здійснюється 6 днів на рік – кожний другий вівторок парного місяця. Як вам це подобається? Таке враження, що є розпорядження банкрутити підприємства», - скаржиться директор ТОВ «Мелітопольтепломережі».

«На 1 липня розмір боргу за газ у ТОВ «Мелітопольської тепломережі» дорівнює 55 млн грн (борг населення в цій сумі складає близько 10 млн). З них «дочці» «Нафтогаз України» ми боргуємо 12,842 млн грн, а самому «Нафтогазові» - 43,52 млн. Але це не за чистий газ, а з пенями і штрафами за те, що ми несвоєчасно розраховувалися за газ. На сьогодні пені, які можна було списати за законом, у нас з рахунку вже зняли. Ті гроші, що зняли - це наші всі ремонти, інвестиційну програму ми теж не можемо виконати», - каже заступник директора тепломережі Валентина Кіндзерська.

Аби виплатити співробітникам борги із зарплати директорові тепломережі доводиться йти на хитрощі.

«Комісія з трудових спорів ухвалила рішення на своєму засіданні спонукати директора виплатити борги. А її рішення прирівнюється до рішення суду. Ось я їду зараз до виконавчої служби, щоб з підприємства вирахували борг по зарплатні», - говорить Тюрін.

На даний час керівництво тепломережі судиться з НАК «Нафтогаз України» і не втрачає надії, що рахунки таки будуть розблоковані і підприємство не тільки зможе виплатити людям зарплату, а й почне підготовку мереж до зими.

Коментарі
Додати коментар