До новин

Дерипаска подав позов проти відібраного в нього ЗАлКу на $39 млн

07 липня, 2015
Резонансні справи
Дерипаска подав позов проти відібраного в нього ЗАлКу на $39 млн

Кіпрська компанія Judson Trading звернулася в Господарський суд Запорізької області з вимогою стягнути із Запорізького алюмінієвого комбінату 39,155 млн доларів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Українські новини».

Суд визнав матеріали, надані позивачем, достатніми для взяття заяви на розгляд і призначив засідання на 21 липня.

Judson Trading колись надав ЗАлКу кілька кредитів. Колишній заступник голови Запорізької облдержадміністрації Олександр Бережний у коментарі «Делу» 2009 року говорив, що через цей кіпрський офшор позикові кошти підприємству дає материнська структура - група «РусАл» Олега Дерипаски.

Нагадаємо, 2001 року Фонд держмайна продав ЗАлК компанії «АвтоВАЗ-Інвест», за умовами договору інвестор мав заплатити 380 млн грн за акції, а також погасити борги заводу в розмірі 75 млн доларів перед Укрексімбанком. Проте «АвтоВАЗ-Інвест», а також кіпрська Velbay Holdings, на яку згодом переоформили акції, не дала ради заборгованості. Кіпрська компанія Velbay Holdings Limited підконтрольна одному з найбільших світових виробників алюмінію - російській компанії «РусАл» Олега Дерипаски.

У зв'язку з невиконанням інвестиційних зобов'язань Україна почала процес націоналізації ЗАлКу, який було завершено після того, як у березні Верховний Суд підтвердив законність вимог про повернення державі акцій підприємства.

Зараз пакет «РусАлу» в розмірі 68,01% вже переказано на рахунок Фонду державного майна України. У червні «РусАл» подав позов проти України до Європейського суду з прав людини у зв'язку з націоналізацією Запорізького алюмінієвого комбінату.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФДМУ планує змінити керівництво ЗАлКу.

Коментарі
Додати коментар