До новин

НБУ планує скасувати обов’язкову реєстрацію статутів банків

16 липня, 2015
Законодавство
НБУ планує скасувати обов’язкову реєстрацію статутів банків

Національний банк України має намір виключити із законодавства вимогу щодо реєстрації статутів банків.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Facebook директора департаменту реєстраційних питань та ліцензування Нацбанку Леоніда Антоненко.

Він повідомив, що раніше НБУ виготовив кутовий штамп з його прізвищем, що дозволило не погоджувати статути банків з першим заступником голови Нацбанку.

При цьому Антоненко зазначив, що в даний час регулятор працює над тим, щоб взагалі виключити вимогу про реєстрацію статуту банку із закону.

«Нацбанк повинен погоджувати лише зміна статутного капіталу і зміну місцезнаходження банку, причому інформація про місцезнаходження зовсім не обов'язково повинна потрапляти до статуту (для всіх інших АТ, крім банків, ми вже скасували це з травня 2016 року). Все інше банки можуть вписувати в свій статут на власний розсуд», - вважає представник НБУ.

На його думку, регулятор повинен мати право вимагати зміни положення статуту, якщо воно суперечить законодавству, тоді як пре-реєстрація кожної зміни цілком безглузда, і від неї відмовилися, наприклад, в тому ж Казахстані.

Як повідомлялося, раніше Міжнародний валютний фонд відмовив Національному банку у скасуванні реєстрації кредитних договорів з нерезидентами.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, у травні-червні заборгованість банків та ФГВ перед НБУ зменшилась.

Коментарі
Додати коментар