До новин

Фірташ ризикує втратити контроль над хімпідприємствами через проблеми банку "Надра"

09 лютого, 2015
Банкрутство фінустанов
Фірташ ризикує втратити контроль над хімпідприємствами через проблеми банку "Надра"

Одіозний український бізнесмен Дмитро Фірташ може втратити контроль над своїми хімічними підприємствами через рішення НБУ визнати неплатоспроможним його банк "Надра".

Про це повідомляє інформаційний портал "Банкрутство & Ліквідація" із посиланням на "Капітал".

6 лютого Нацбанк оголосив неплатоспроможним комерційний банк "Надра", майже 90% якого належить "Центрогаз Холдинг GMBH", пов'язаному з Дмитром Фірташем. НБУ ввів у банк тимчасову адміністрацію, призначивши керуючої якусь Ірину Стрюкову.

"По суті, введення тимчасової адміністрації Нацбанком означає втрату контролю інвестора над активом, адже тимчасова адміністрація приймає на себе всі повноваження загальних зборів наглядової ради, ради директорів (правління) банку, а всі підписані керівниками банку угоди після введення тимчасової адміністрації є недійсними з моменту підписання. Таким чином, головним завданням введення тимчасової адміністрації є аналіз загрози платоспроможності банку, хоча в українських реаліях це скоріше запуск процедури виведення його з фінансового ринку", - пояснив партнер юридичної фірми SLA Олексій Волохов.

Причиною прийнятого регулятором рішення стала недокапіталізація фінустанови. За інформацією ЗМІ, акціонери банку збиралися на засідання 3 лютого, щоб прийняти рішення про його фінансування. Але результату вони не досягли. У підсумку "Надра" не отримав рятівні 5,5 млрд гривень. Тепер управління активом перейде, по суті, до іншого особи, про яку поки мало що відомо.

Складно припустити, щоб Дмитро Фірташ за своєю ініціативою допустив керувати настільки значущим для його групи активом сторонніх осіб з урахуванням того, що банк "Надра" забезпечував оборотним капіталом практично всі хімічні підприємства. Про цю роль банку розповідав в одному зі своїх інтерв'ю сам Дмитро Фірташ. Зокрема, він говорив, що його компанії обслуговуються в банку. "Ми у банку "Надра" тримаємо всі рахунки, оборотний капітал, купуємо валюту, зберігаємо залишки»," - розповів бізнесмен. З його слів випливало, що будь-яке хімпідприємство могло позичити в банку на короткий термін певну суму для якихось потреб, наприклад, на оплату газу. "Для всіх наших підприємств відкриті кредитні лінії, але вони короткі. Взяв на 3-5 днів – повернув", - розповів Фірташ.

Наприклад, не раз користувалася коштами банку Сєвєродонецьке об'єднання "Азот". В окремих випадках банк "Надра" виступав поручителем за кредитним зобов'язанням сєверодонецького підприємства.

За іншою версією, що існує на ринку, "Надра" в останні роки почав концентрувати акції своїх хімзаводів. Інтенсивно переводити майно підприємств у банк власник почав в 2013 році. "За моєю інформацією, акції всіх чотирьох азотних підприємств бізнесмена входять у статутний фонд банку "Надра". Це дозволяло Фірташу убезпечити активи від нападок конкурентів, а також від посягань влади", - розповіло джерело, наближене до російських партнерів бізнесмена. Воно не уточнило, наскільки серйозний контроль був у банку над хімзаводами групи і чому саме "Надра" міг вберегти активи бізнесмена.

Залишається відкритим питання, чи встиг бізнесмен убезпечити акції своїх підприємств до введення тимчасової адміністрації в банк. Опитування менеджерів хімзаводів не пролило світло на цю колізію. На одному з підприємств, наприклад, повідомили, що ситуація з банком ніяк не вплине на його роботу. "У нас немає кредитного портфеля в банку "Надра" або будь-якої іншої залежності від цього активу. Тому на нас ніяк не вплине запровадження тимчасової адміністрації в цю структуру", - розповів керівник одного з "Азотів" Фірташа. На інших підприємствах зовсім відмовилися коментувати цю тему.

Тим не менш, деякі учасники ринку вважають, що ризик втратити контроль над хімзаводами у Group DF і Ostchem все ж таки є. "Якщо у банку залишився контроль над майновим комплексом хімзаводів, то спроба уряду націоналізувати банк "Надра" може призвести до переходу повноважень з управління цими заводами до Кабміну чи Нацбанку. Все залежить від того, які плани регулятора на цей актив", - відзначає джерело, що побажало не називатися.

Як раніше повідомляв інформпортал "Банкрутство & Ліквідація", 5 лютого правління Національного банку України прийняло постанову про віднесення комерційного банку "Надра", що контролюється Дмитром Фірташем, до категорії неплатоспроможних.

Джерело фото: сторінка Федерації роботодавців України у Facebook
Коментарі
Додати коментар