До новин

Цього року НБУ вже дозволив придбати 12 банків

21 липня, 2015
Санація
Цього року НБУ вже дозволив придбати 12 банків

З початку поточного року Національний банк України дозволив набути істотної участі у 12 банках.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

У той же час НБУ заборонив набувати істотної участі 25 заявникам у 15 банках.

Зокрема, регулятор надав дозвіл на зміну контролю у ПАТ БАНК «Траст» Володимиру Авраменко, який має намір набути 100% акцій банку у трьох громадян Російської Федерації: Іллі Юрова, Миколи Фетісова та Сергія Бєляєва.

Також Національний банк дозволив збільшити істотну участь казахському АТ «Казкомерцбанк» - у AT «БТА Банк» та європейському банківському холдингу «ProCredit Holding AG&Co» KGaA («ПроКредит Холдинг АГ та Ко.КГаА») − у ПАТ «Прокредит Банк».

У процесі боротьби зі «штучним розпиленням» власності в банках, яке пов’язане з невиконанням вимог закону щодо власників істотної участі у банках, регулятор виявив реальних власників банків та дозволив їм легалізувати свій статус у чотирьох банках:

Вадиму Новинському − у ПАТ «ЮНЕКС БАНК»;

Володимиру Клименко − в ПАТ «УКРІНБАНК»;

Віктору Поліщуку − у банку ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ»;

Максиму Шпаку − у ПАТ «РАДИКАЛ БАНК».

Національний банк також дозволив Фонду гарантування вкладів фізичних осіб продати один неплатоспроможний та один перехідний банк, зокрема: Віктору Поліщуку, власнику ПАТ «Банк «Михайлівський», − ПАТ «Всеукраїнський Банк Розвитку», який належав Олександру Януковичу, і Олександру Стецюку, власнику ТОВ «Українська Бізнес Група» − перехідний банк, створений на базі ПАТ «Омега Банк».

35 із 37 відмов Національного банком заявникам у набутті істотної участі стосувались неплатоспроможних банків.

«Наразі в більшості випадків Національний банк дійсно відмовляв заявникам у набутті істотної участі. Причини відмови - заявники або не розкривають своїх кінцевих власників, або не можуть підтвердити свій майновий стан. Національний банк не бачить сенсу дозволяти купувати неплатоспроможні банки особам, які не можуть підтвердити свій майновий стан. Тим більше не має сенсу продавати неплатоспроможний банк компаніям, які не розкривають своїх кінцевих власників», − прокоментував директор Департаменту реєстраційних питань і ліцензування Національного банку Леонід Антоненко.

Ще 40 заявникам Національний банк повернув пакети документів на їх вимогу. Заявники шукають можливість підтвердити свій майновий стан та спрощують майбутню структуру власності банків.

«Політика Національного банку України спрямована на залучення у банківський сектор України інвестицій, які відповідатимуть Основним принципам ефективного банківського нагляду, тобто основним базельським принципам. Відповідно до цих принципів орган ліцензування визначає та встановлює прийнятність основних акціонерів банку, у тому числі справжніх власників (бенефіціарів), аналізує прозорість структури власності інвесторів, джерел походження їх капіталу та спроможність акціонерів надавати за потреби додаткову фінансову підтримку банку», − пояснив Антоненко.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, кіпрський офшор купив Астра Банк Лагуна.

Коментарі
Додати коментар