До новин

Фізособам можуть дозволити законне банкрутство

21 липня, 2015
Законодавство
Фізособам можуть дозволити законне банкрутство

У Верховній Раді активізувалася робота над законопроектом про банкрутство фізосіб. Законопроект №2714 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо врегулювання процедури банкрутства фізичної особи з метою забезпечення економічної і соціальної стабільності суспільства» був зареєстрований у парламенті ще в квітні, але тільки минулого тижня з'явилися правки в документ і виправлений законопроект був направлений на заміну.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Дело».

У прес-службі профільного комітету Верховної Ради пояснили, що попередня редакція законопроекту вимагала суттєвого доопрацювання, він не знайшов підтримки в залі, тому була створена робоча група для вдосконалення документа.

Законопроектом передбачається, що банкрутом може бути оголошено фізособа, вимоги щодо якої не були задоволені протягом 3 місяців після встановленого для їх погашення строку і становлять не менше 300 мінімальних зарплат (сьогодні це 365,4 тис. грн).

Крім того, фізособа зобов'язана сама звернутися в суд із заявою про порушення справи про банкрутство, якщо задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості розрахунку з іншими кредиторами. Ще одна причина банкрутства — невиконання фізособою плану реструктуризації боргів.

З моменту початку процедури банкрутства призначається уповноважена особа-розпорядник майном боржника.

Після цього фізособа не має права без письмової згоди розпорядника вчиняти правочини (договори) щодо придбання та/або відчуження майна, вартість якого становить більше 30 мінімальних заробітних плат, нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі транспортних засобів; передачі в оренду нерухомого майна; одержання та видачі позик (кредитів), надання поруки, гарантій, уступки вимоги, переведення боргу, а також передачі в довірче управління майна; передачі майна в заставу.

Процедура розпорядження майном боржника розтягнеться на 115 днів і може бути продовжена за рішенням суду. В цей час боржник зобов'язаний надати план реструктуризації боргу. Якщо план не буде надано, або згодом буде виконуватися боржником, введеться процедура реалізації майна. За законом вона може тривати не більше року.

Порядок реалізації майна встановлюється зборами кредиторів, при цьому є соціальна складова: забороняється реалізовувати житло боржника загальною площею менше 65 кв. м або земельну ділянку загальною площею не більше 0,4 га, якщо вони є єдиним придатним для його проживання і проживання членів його сім'ї місцем і не є предметом іпотеки.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, в Раді зареєстрували законопроект про реструктуризацію боргів фізичної особи або визнання її банкрутом.

Коментарі
Додати коментар