До новин

Пов’язана із заступником Кличка скандальна фірма-забудовник накопичила півмільярда боргів

23 липня, 2015
Борги
Пов’язана із заступником Кличка скандальна фірма-забудовник накопичила півмільярда боргів

Причетне до забудови берегу Дніпра ТОВ «Майк», що належить сину партнера заступника мера Києва, банкрутує з боргами на загальну суму 0,5 млрд гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Наші гроші».

Відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби 5 червня зупинив провадження по примусовому стягненню з ТОВ «Майк» 337,79 млн гривень на користь Департаменту економіки та інвестицій Київської міськдержадміністрації. Наказ про стягнення було видано Київським госпсудом ще у травні 2013 року. Йшлося про сплату пайових внесків на створення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури у зв’язку з будівництвом столичного житлово-офісного комплексу по вул. Микільсько-Слобідській, 1.

Загальний розмір пайового внеску, згідно з договором від 2008 року, становив 468,40 млн гривень. Виплачувати його фірма повинна була частинами до 2016 року, проте зобов’язання виконувала тільки перші півроку, виплативши загалом лише 1,5 млн. Таким чином, на момент подачі позову «Майк» заборгував місту уже 290,62 млн гривень внесків та 47,17 млн гривень пені.

Через таку ситуацію прокуратура в інтересах КМДА звернулася до суду, суд позов задовольнив у повній мірі і видав наказ про примусове стягнення.

Але у квітні 2015 року за позовом Ощадбанку було порушено справу про банкрутство ТОВ «Майк», і в рамках цієї справи суд ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів. Відтак дії по стягненню боргу фірми перед містом призупинені до розгляду по суті справи про банкрутство.

У 2010 році фірма взяла кредит, за яким не розрахувалася, заборгувавши загалом 227 млн гривень. Наприкінці березня 2014 року банк через суд домігся примусового стягнення, однак «Майк» не погасив борг – тож банк подав позов про визнання ТОВ банкрутом.

В ході справи про банкрутство суд визнав вимоги ініціюючого кредитора, тобто банку, а також борг перед податківцями у розмірі 3,5 млн гривень. Окремо в судовій ухвалі зазначено, що станом на липень заяв від інших кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, не надійшло.

Даних про оскарження фірмою «Майк» жодного із вказаних вище рішень – по банківському боргу, по інвестиційному внеску чи по банкрутству – у судовому реєстрі немає.

Нагадаємо, по вул. Микільсько-Слобідській, 1 зводиться скандальний житловий комплекс багатоповерхівок під назвою «Сонячна рів’єра».

ТОВ «Майк» було задіяне у схемі виводу землі під це будівництво. Згідно з генпланом, тут не мало бути житлової забудови. Частина земель раніше належала місту і мала призначення – благоустрій території і будівництво готельно-офісного центру, але зі збереженням зеленої зони. Ще частина була в приватній власності, на ній мали звести виставковий та реабілітаційний центр, водно-спортивну базу і облаштувати громадські пляжі.

Однак з 2004 року усю землю скупило ТОВ «Майк», в 2007 їй поміняли призначення на будівництво готельно-офісного комплексу та ТРЦ, житлово-офісного комплексу з апартаментами, яхт-клубу, дельфінарію та аквапарку і набережних. Ще через два роки «Майк» спродав землю ТОВ «Терра Капітал», яка без зміни цільового призначення оформила документи вже на будівництво суто житлових комплексів. При цьому, аби обійти заборону на будівництво в 100 м від води, замість Дніпра по документах прописали Десенку, скоротивши прибережну захисну смугу вдвічі.

Власником фірми «Майк» в момент укладення договору з містом про пайовий внесок був Дмитро Крапівін, син Володимира Крапівіна, бізнес-партнера Вагіфа Алієва та Ігоря Ніконова, нині першого заступника Віталія Кличка по КМДА. Наразі фірма перереєстрована на Євгена Федосєєва.

На сайті самого проекту «Сонячна рів’єра» він позиціонується як проект державної корпорації «Укрбуд». Разом з тим девелопером виступає приватна компанія зі схожою назвою «Укрбуд Девелопмент», наразі власність виведена на Беліз, однак до 2006 році власником був Анатолій Войцеховський – організатор низки будівництв по Києву, по яких відкрито кримінальне провадження за самовільне будівництво й відмивання грошей.

Окрім того, замовником проекту значиться «Терра Капітал», в 2006-2010 роках його співвласником також був Дмитро Крапівін, наразі фірма виведена на створену в квітні цього року британську «Голдсан Ентерпрацзес ЛТД» (номінальним власником записаний білізький директор Дженніфер Рене).

Коментарі
Додати коментар