До новин

Порошенко запропонував Раді посилити відповідальність за погіршення фінансового стану банків

10 лютого, 2015
Законодавство
Порошенко запропонував Раді посилити відповідальність за погіршення фінансового стану банків

Президент подав до Ради законопроект, що передбачає більш жорстке покарання керівників та кінцевих бенефіціарів банків за доведення фінустанови до неплатоспроможності.

Про це повідомляє інформаційний портал "Банкрутство & Ліквідація" із посиланням на  текст законопроекту, що оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних із банком осіб" передбачає внесення змін до кодексу про адмінправопорушення, кримінального  та кримінально процесуального кодексів, до законів "Про банки та банківську діяльність" і "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

"Метою законопроекту є посилення відповідальності пов'язаних із банком осіб, насамперед керівників банків, кінцевих бенефіціарних власників банку, інших власників істотної участі в банку під час прийняття ними рішень, що впливають на фінансовий стан банку", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Документом передбачено посилення відповідальності перелічених осіб, якщо їх дії призвели до віднесення банку до категорії неплатоспроможних, у випадках коли це завдало великої матеріальної шкоди державі або кредитору.

Пропонується карати за такі дії обмеженням волі на строк від одного до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з накладенням штрафу від 5 до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У законопроекті також прописано надання Нацбанку права розкривати правоохороннім органам, уповноваженим здійснювати досудове розслідування, інформацію про банк чи пов'язаних із банком осіб, яка збирається під час проведення банківського нагляду і становить банківську таємницю, в разі виявлення порушення законодавства, що містить ознаки кримінального правопорушення.

Як раніше повідомляв інформпортал "Банкрутство & Ліквідація", нардеп Михайло Головко вніс до Ради проект закону "Про внесення змін до Кримінального кодексу України" щодо посилення відповідальності за доведення до банкрутства, яким передбачено покарання до 5 років позбавлення волі.

Джерело фото: president.gov.ua
Коментарі
Додати коментар