До новин

Суд відмовив «Юністілу» в апеляції на стягнення застави в рахунок заборгованості за кредитом ОТП Банку

04 серпня, 2015
Резонансні справи
Суд відмовив «Юністілу» в апеляції на стягнення застави в рахунок заборгованості за кредитом ОТП Банку

Київський апеляційний господарський суд наказав ТОВ «Юністіл» виконати зобов'язання за іпотечним договором з ОТП Банком, предметом застави за яким виступає частка кіпрської BS Allied Building & Steel Limited в статутному капіталі «Юністілу», що становить 100%, шляхом продажу предмета застави.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на веб-сайт судової влади України.

Згідно із повідомленням, таке рішення прийнято у зв'язку з невиконанням позичальником зобов'язань перед банком за кредитним договором на 263,487 млн грн. При цьому в якості забезпечення виконання зобов'язань «Юністілу» було укладено договір застави, відповідно до якого банку в заставу передавалися всі корпоративні права, що належать заставодавцю.

Згідно з рішенням суду, оскільки «Юністіл» свої зобов'язання щодо повернення кредиту і виплати відсотків не виконав, у ОТП Банку з'явилося право звернути стягнення на предмет застави.

Як наголошується в повідомленні, раніше Господарський суд Києва задовольнив позов банку на звернення стягнення з «Юністілу» в рахунок погашення заборгованості по кредиту на предмет застави, а саме на частку BS Allied Building & Steel Limited в статутному капіталі ТОВ «Юністіл». Однак третя сторона, не погоджуючись із зазначеним рішенням, звернулася з апеляційною скаргою до Київського апеляційного господарського суду.

Ґрунтуючись на цьому, КАГС визнав рішення суду першої інстанції законним і зобов'язав «Юністіл» виконати свої зобов'язання за іпотечним договором.

Раніше повідомлялося, що голова правління ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач у квітні 2015 року направив лист президенту України Петру Порошенку, в якому попросив главу держави втрутитися в конфлікт з підприємством «Юністіл».

Згідно з листом, у 2008 році ОТП Банк надав підприємству «Юністіл» інвестиційний кредит на придбання обладнання для виробництва оцинкованого сталевого листа у формі двох кредитних ліній на суму майже $18 млн і 43 млн грн. Позику підприємство отримувало кількома траншами у період з 2008 по 2013 рік.

З 2013 року підприємство припинило виплати, внаслідок чого утворилася заборгованість.

Як уточнили у банку, всього позичальник виплатив фінустанові $5,693 млн і 97,626 млн грн. При цьому незначну частину з цієї суми банк примусово списав з рахунків «Юністілу». Загальна сума претензій ОТП Банку до позичальника і його поручителів, яка була заявлена в ході судових процесів, становить 263,487 млн грн.

ОТП Банк (раніше – «Райффайзенбанк Україна») заснований в 1998 році. Його єдиним акціонером є угорський OTP Bank Plc. ОТП Банк входить у банківську групу ОТП, до складу якої також входять ТОВ «ОТП Факторинг Україна», ТОВ «КУА «ОТП Капітал», ТОВ «ОТП Лізинг» та ТОВ «ОТП Кредит».

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 липня 2015 року за розміром загальних активів ОТП Банк займав 14-е місце (22,637 млрд грн) серед 127 діючих у країні банків.

Завод ТОВ «Юністіл» (Unisteel) з виробництва оцинкованого холоднокатаного плоского прокату (Кривий Ріг, Дніпропетровська область) відкрився в липні 2010 року. Виробляє плоский прокат, виробничі потужності - 100 тис. тонн в рік. Продукція реалізовується в Україні, РФ та близькому зарубіжжі.

Інвестором проекту є російське ЗАТ «Керуюча компанія «Вектрон», в яку входить виробник оцинкованої сталі ТОВ «Юністад» («Юнайтед Стадз Компанії», Дзержинськ, Нижегородська область, РФ).

Коментарі
Додати коментар