До новин

МТСБУ не платитиме за страховиків, що не визнані банкрутами

13 лютого, 2015
Банкрутство підприємств
МТСБУ не платитиме за страховиків, що не визнані банкрутами

Президія Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) вирішила припинити виплати за полісами страховиків, які були виключені зі складу Бюро, але офіційно не визнані банкрутами.

Про це повідомляє інформаційний портал "Банкрутство & Ліквідація" із посиланням на "Капітал".

Згідно з даними Бюро, з цих фондів за минулий рік проведено проплати за зобов'язаннями 13 компаній, які позбулися членства у МТСБУ. Всього виплачено 8,7 млн грн по 430 справах.

Мова йде про компанії, що не визнані офіційно банкрутами: "Гарантія", "Статус", "Наста", «Добробут", "Інкомстрах", "Інвестсервіс". У той же час потерпілі від офіційних банкрутів, таких як "Вексель", "Галактика", "Українська екологічна страхова компанія", "Бонус", "Авіоніка", "Лафорт", "ІнтерТрансПоліс", "Міська страхова компанія", не можуть отримати виплати, поки офіційно не завершена процедура банкрутства або ліквідації. Ця процедура, згідно з українським законодавством про банкрутство, може тривати роками.

Рішення припинити виплати з гарантійних фондів Бюро було сприйнято неоднозначно. Деякі експерти страхування пов'язали його з інтересами страховиків - членів президії, які побоюються, що активні виплати потерпілим швидко спустошать фонди Бюро, які і без того втратили близько 300 млн гривень, розміщених в Брокбізнесбанку, куди в березні 2014 була введена тимчасова адміністрація.

За іншою версією, за рішенням можуть стояти інтереси факторингової компанії "Маркс. Капітал", що скуповує борги неплатоспроможних страховиків за третину їх вартості.

Один з членів президії МТСБУ, голова наглядової ради "Саламандра Україна" Юрій Явтушенко таку версію заперечує. "Платити з фондів Бюро потрібно за законом. А в законі однозначно сказано, що компенсувати МТСБУ може тільки в разі офіційного банкрутства або ліквідації страховика", - говорить він.

У 2015 році на межі банкрутства, за прогнозами страховиків, виявиться близько 20-30 компаній, серед яких і великі продавці ОСАГО. Кількість потерпілих, які не отримають виплати, виросте, а отримати гроші з фондів Бюро вони зможуть тепер тільки після завершення процедури банкрутства або ліквідації страховиків-банкрутів. "Затягування виплат не піде на користь ні Бюро, ні сумлінним страховикам - курс валют зростає, а люди роками залишаються без виплат. За цей час фонди Бюро витрачаються на непотрібні заходи та розкрадаються", - вважає голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В'ячеслав Черняховський.

Як раніше повідомляв інформпортал "Банкрутство & Ліквідація", Фонд гарантування вкладів починає розпродаж активів Брокбізнесбанку.

Джерело фото: italian-mirrors.com

Коментарі
Додати коментар